Vrati se na sadržaj

16. OKTOBAR 2017.
JERMENIJA

Evropski sud podržao prava mladića koji su uložili prigovor savesti

Evropski sud podržao prava mladića koji su uložili prigovor savesti

Evropski sud za ljudska prava je 12. oktobra 2017. presudio da su četvorica Jehovinih svedoka iz Jermenije nepravedno osuđena na zatvorsku kaznu zato što su odbila civilnu službu koja je u nadležnosti i pod upravom vojske. Sud je presudio da su četvorica mladića nepravedno osuđena budući da im Jermenija nije obezbedila odgovarajuću civilnu službu.

Slučaj Adjan i drugi protiv Jermenije odnosio se na Artura Adjana, Vahagna Margarjana, Harutjuna Kačatrjana i Garegina Avetisjana, koji su u leto 2011. osuđeni na po dve i po godine zatvora. Evropski sud za ljudska prava presudio je da je krivičnim gonjenjem i osudom ovih mladića narušeno njihovo pravo na slobodu savesti i veroispovesti koje je zagarantovano članom 9 Evropske konvencija o ljudskim pravima (Konvencija). Jermeniji je naloženo da svakome od njih isplati 12000 evra na račun odštete za pretrpljeni duševni bol.

Ovi mladići su bili osuđeni ubrzo nakon što je Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Bajatjan protiv Jermenije (2011) presudilo da Konvencija štiti pravo prigovarača savesti da odbiju vojnu službu. * Budući da je to pravo sada bilo zaštićeno, od Jermenije se zahtevalo da obezbedi civilnu službu. Međutim, civilna služba u Jermeniji u to vreme nije udovoljavala međunarodnim standardima zato što je bila pod direktnom upravom vojske. Četvorica mladića, kao i mnogi njihovi suvernici, zbog odbijanja takve civilne službe završili su u zatvoru. U slučaju Adjan, Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu prema kojoj se od Jermenije zahtevalo da onima koji ulažu prigovor savesti omogući „civilnu službu koja to zaista jeste i koja ne predstavlja nikakav vid zastrašivanja ili kažnjavanja“.

Krajem 2013, nakon što su četvorica mladića u slučaju Adjan puštena iz zatvora, Jermenija je konačno uvela odgovarajuću civilnu službu koja nije pod upravom vojske. Zahvaljujući tome, sada u Jermeniji Jehovini svedoci koji ulažu prigovor savesti više ne odlaze u zatvor zbog toga što poštuju svoju savest oblikovanu biblijskim načelima i odbijaju vojnu službu. Oni su veoma zahvalni za tu mogućnost.

^ odl. 3 Bajatjan protiv Jermenije [GC], br. 23459/03, ECHR 2011