Vrati se na sadržaj

GRUZIJA

Kratak pregled: Gruzija

Kratak pregled: Gruzija

Jehovini svedoci u Gruziji postoje od 1953. Zakonski su registrovani i uopšteno govoreći ispovedaju svoju veru bez ometanja. Međutim, još uvek se s vremena na vreme pojave neki problemi kao posledica verske netrpeljivosti.

Od 1999. do 2003, verski ekstremisti pokrenuli su žestok talas nasilja protiv Jehovinih svedoka. Napadači su se osmelili jer ih nadležne vlasti nisu kažnjavale. U to vreme, ultranacionalistički članovi parlamenta uspeli su da privremeno ponište registraciju pravnih tela Jehovinih svedoka i to je pokrenulo još veće nasilje. Da bi rešili te probleme, Svedoci su podneli šest žalbi Evropskom sudu za ljudska prava. Sud je doneo dve jednoglasne presude, 2007. odnosno 2014, u kojima je osudio gruzijske vlasti zbog propusta da blagovremeno, efikasno i bez predrasuda prema žrtvama reaguju na krivična dela iz verskih pobuda. Zatim je 2015. Evropski sud jednoglasno prihvatio priznanje gruzijske vlade da je 2001. nepravedno poništila registraciju pravnih tela Svedoka.

Od 2004, nasilje protiv Jehovinih svedoka znatno se smanjilo. To im je omogućilo da prošire svoje aktivnosti i izgrade brojne Dvorane Kraljevstva. Međutim, još uvek doživljavaju povremene napade i maltretiranje iz verskih pobuda. Problem se komplikuje zbog toga što vlasti često ne reaguju na ova krivična dela. Svedoci očekuju od gruzijske vlade da u potpunosti primeni odluke Evropskog suda, da odmah istraži slučajeve nasilja i sudi onima koji su odgovorni za te napade.