Vrati se na sadržaj

24. SEPTEMBAR 2014.
ERITREJA

Dvadeset godina u zatvoru u Eritreji — da li će tome doći kraj?

Dvadeset godina u zatvoru u Eritreji — da li će tome doći kraj?

Pre dvadeset godina, vlasti u Eritreji su uhapsile tri mladića i poslale ih u zatvor Sava, gde se još uvek nalaze u teškim uslovima. Protiv njih nikada nije podignuta optužnica, niti su dobili priliku da se zakonski brane na sudu. Zašto su nepravedno zatvoreni?

Jehovini svedoci, Paulos Ejasu, Negede Teklemarijam i Ajzak Mogos, na temelju savesti su odbili da služe vojsku zbog svojih snažnih verskih uverenja. Da im je zvanično suđeno za „krivično delo“ odbijanja vojne obaveze, dobili bi zakonom propisanu zatvorsku kaznu. Paulos (41), Negede (40) i Ajzak (38) proveli su svoju mladost u zatvoru. Oni su lišeni mogućnosti da se ožene i imaju decu, da pomažu svojim ostarelim roditeljima i da iskoriste život onako kako oni žele. Lišeni su i mogućnosti da služe Bogu zajedno sa svojim suvernicima.

Nakon što su 24. septembra 1994. uhapšeni, zatvorsko osoblje ih je maltretiralo, pa čak i zlostavljalo. Međutim, maltretiranje je prestalo pre nekoliko godina, a zbog rešenosti da ne prekrše svoja uverenja zadobili su poštovanje zatvorskih čuvara.

Još neki Svedoci zatvoreni u surovim uslovima

Ni u jednoj drugoj zemlji Jehovini svedoci ne doživljavaju takav progon kao u Eritreji. Tokom pisanja ovog članka, u zatvoru je bilo 73 Svedoka, među kojima su žene, deca i stariji. Mnogi se nalaze u surovim pustinjskim uslovima, bez odgovarajuće ishrane i dovoljno vode i doživljavaju maltretiranje od nadležnih u zatvoru. Još trojica Svedoka se nalaze u zatvoru Sava više od deset godina, ali Paulos, Negede i Ajzak su zatvoreni duže nego bilo koji drugi Svedok u Eritreji.

Međunarodna zajednica traži od Eritreje da prestane s verskim progonom

Međunarodna zajednica je dobro upoznata s načinom na koji se Eritreja ophodi prema Jehovinim svedocima i drugim verskim zajednicama.

  • Počevši od 2004, Stejt department svake godine svrstava Eritreju u „zemlje čija vlada sistematski, neprestano i svim silama učestvuje u ozbiljnom kršenju verske slobode ili to toleriše“.

  • Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazio je veliku zabrinutost što „vlasti u Eritreji u velikoj meri krše ljudska prava svojih građana“ i apeluje na eritrejske vlasti „da poštuju pravo svakog čoveka na slobodu [...] misli, savesti i veroispovesti“.

  • Američka komisija za međunarodnu versku slobodu napisala je u svom godišnjem izveštaju za 2014: „Verska sloboda je naročito uskraćena [...] Jehovinim svedocima.“

  • U svetskom izveštaju za 2013. organizacija „Hjuman rajts voč“ piše da vlasti u Eritreji i dalje hapse, zatvaraju i maltretiraju članove „nepriznatih“ religija i da su „Jehovini svedoci na posebnom udaru“.

  • Afrička komisija za ljudska prava i prava naroda usvojila je u decembru 2005. Rezoluciju o kršenju ljudskih prava u Eritreji, u kojoj je Eritreja pozvana da „garantuje, i to u potpunosti, pravo na pravično suđenje, slobodu mišljenja i izražavanja i pravo na mirno okupljanje“.

Filip Bramli, pravni zastupnik Jehovinih svedoka, rekao je: „Iz sveg srca se nadamo da će vlasti u Eritreji pustiti sve Svedoke iz zatvora, među kojima su i njih trojica koji su zatvoreni već 20 godina, i da će prestati s progonom naših suvernika.“