Vrati se na sadržaj

19. MART 2015.
DEMOKRATSKA REPUBLIKA KONGO

Kongo stao na put verskoj diskriminaciji u školama

Kongo stao na put verskoj diskriminaciji u školama

„Borba protiv diskriminacije i nejednakosti osnovni je [prioritet] državnog obrazovnog sistema“ (Sekretarijat Ministarstva prosvete, 12. jun 2014).

Deca Svedoka u Demokratskoj Republici Kongo već nekoliko godina unazad bivaju izbačena iz škola koje su pod pokroviteljstvom drugih verskih organizacija jer ne učestvuju u školskim aktivnostima verskog karaktera. Do toga je došlo zato što škole postupaju po sopstvenim, umesto po državnim propisima, i krše prava učenika koji su Svedoci. Kongoanske vlasti su uvidele ovu nepravdu i zaštitile pravo svakog pojedinca na obrazovanje bez diskriminacije.

Škole pod pokroviteljstvom crkava postupaju po sopstvenim propisima

Verske organizacije su sklopile dogovor s kongoanskim vlastima da budu pokrovitelji državnih škola, tamo gde je to potrebno. Prema tom dogovoru „deca moraju biti zaštićena od bilo kakvog oblika verske diskriminacije i netolerancije“. Uprkos tome, ove škole često imaju sopstvene propise koji obavezuju učenike da prisustvuju školskim aktivnostima verskog karaktera i učestvuju u njima. Neke škole insistiraju da se ti propisi primenjuju, iako se time krši dogovor s državom i ugrožava verska sloboda učenika.

Ovaj problem je privukao pažnju javnosti 2005, kada je 52 mladih Svedoka bilo izbačeno iz jedne škole u selu Abumombazi, u Ekvatorijalnoj pokrajini, zato što nisu želeli da učestvuju u crkvenim aktivnostima koje je organizovala njihova škola. Problem je postao još veći jer su i škole iz drugih provincija postupile na isti način. S vremenom je preko 300 učenika svih uzrasta izbačeno iz škola, pa čak i oni koji su bili pred maturom.

Nakon što je 2009. nepravedno izbačena iz škole, 13-godišnja Kanjere Ndavaro je napisala: „Strašno me je pogodila ova nepravda. Ne znam kako će se to odraziti na moju budućnost.“ Kambere Mafika Žistin, izbačen je iz škole 2010, pred samu maturu, i rekao je da mu se život „potpuno poremetio“. Iako je učenicima zaista bilo teško što im je uskraćeno obrazovanje ili diploma, oni nisu pogazili svoja verovanja.

Kongoanske vlasti podržavaju versku slobodu

Roditelji dece koja su izbačena iz škole razgovarali su sa školskim upravama, ali bez velikog uspeha. Svedoci su se zbog toga obratili vlastima i dobili podršku onih koji su se potrudili da stanu na put verskoj diskriminaciji.

Tokom 2011, gospođa Bazizan Maz, ministarka prosvete u provinciji Severni Kivu, širom provincije je poslala dopis „Sprečimo versku diskriminaciju“, u kom je tadašnju situaciju opisala kao žalosnu. Na problem je ukazano sledećim rečima: „Učenici nekih veroispovesti žrtve su diskriminacije zbog primene školskih propisa koji su u suprotnosti s važećim propisima Demokratske Republike Kongo.“

Ovaj slučaj je dobio na značaju kada je 4. septembra 2013. ministar prosvete Demokratske Republike Kongo Mvangu Famba izdao dekret koji je obavezivao sve škole u svim provincijama. U tom dekretu pod nazivom „Zabrana verske diskriminacije“ jasno piše: „Svako dete ima pravo da ide u bilo koju školu bez obzira na svoje versko opredeljenje.“ Takođe piše da je izbacivanje učenika iz škole iz verskih razloga „kršenje propisa i zakona koje je donela Demokratska Republika Kongo“.

Mnoge škole su postupile u skladu sa ovim dekretom i vratile učenike u škole. Ipak, nekoliko škola nije to uradilo. Stoga je 12. juna 2014. Ministarstvo prosvete poslalo memorandum kojim je ukazalo na dekret iz septembra 2013. i citiralo novi pravni okvir zakona o obrazovanju, * koji je izdao predsednik Demokratske Republike Kongo. Ovaj podsetnik je ukazao na sam koren problema tako što je naglasio važnost borbe protiv diskriminacije, kao i da poštovanje državnih i međunarodnih zakona uvek ima prednost u odnosu na propise koje svaka škola donosi za sebe. Ministar prosvete je poslao inspektore u škole širom države da bi se uverio da li one primenjuju smernice iz dekreta. Nema sumnje da će ove državne mere doneti dugoročne rezultate.

Za dobrobit mnogih

Ako kongoanske škole budu postupale u skladu sa zakonom, nijedan učenik više neće biti žrtva verske diskriminacije. Učenici će tako naučiti da poštuju sve ljude, bez obzira na njihovo versko opredeljenje. Tako će kongoanske škole poštovati Ustav svoje države, kao i dekret ministra prosvete, i na delu pokazati mladima da treba biti nepristran.

^ odl. 12 Broj 014/004/2014 „Novi pravni okvir zakona o obrazovanju [...] roditeljima daje slobodu da upišu svoju decu u koju god školu izaberu [...] Borba protiv diskriminacije i nejednakosti osnovni je [prioritet] državnog obrazovnog sistema.“