Jehovini svedoci u Demokratskoj Republici Kongo aktivni su od 1940-ih. Tokom tog vremena, suočili su se s ratom, zabranama od strane vlasti i brutalnim napadima članova drugih religija.

Protivljenje državnih vlasti je prestalo 1993, kada je Vrhovni sud poništio poslednju zabranu verskih aktivnosti Jehovinih svedoka. Uopšteno govoreći, oni trenutno slobodno ispovedaju svoju veru bez mešanja države. Međutim, neke verske grupe i dalje uznemiravaju ili progone Svedoke. Članovi plemenske religije Kimbilikiti otimaju i napadaju mnoge od njih. Lokalne vlasti uglavnom ne kažnjavaju ovakve zločine, budući da su i neki od njih sledbenici Kimbilikitija. Predstavnici Jehovinih svedoka su prijavili ovakve slučajeve višim sudovima.

Pored toga, mnoge škole u Kongu su pod pokroviteljstvom verskih organizacija. Zbog toga su mnoge od njih izbacile učenike koji su Svedoci jer su odbili da prisustvuju školskim aktivnostima verskog karaktera i da učestvuju u njima. Ministar prosvete je 2013. izdao dekret svim školama u zemlji i osudio versku netoleranciju. Zahvaljujući tom dekretu, kao i novom zakonu o obrazovanju, učenici koji su Svedoci ponovo su primljeni u školu, a srednjoškolcima su uručene diplome koje su im prethodno bile uskraćene.