Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

14. JUN 2016.
BUGARSKA

Osuda verske diskriminacije u Bugarskoj

Osuda verske diskriminacije u Bugarskoj

Jehovini svedoci u Bugarskoj izvojevali su značajnu pobedu koja podržava slobodu govora i u isto vreme štiti pojedince i organizacije od verske diskriminacije. Komisija za zaštitu od diskriminacije u Bugarskoj utvrdila je da su televizijski kanal SKAT TV i dvojica novinara namerno širili laži o Jehovinim svedocima i pozivali na linč. Komisija je zaključila da za takvo ponašanje „nema opravdanja“.

Širenje verske mržnje i nasilja putem televizije

Televizijski kanali u Bugarskoj povremeno emituju programe u kojima se iznose laži o Jehovinim svedocima. U tome je naročito prednjačila televizija SKAT, čiji su novinari sistematski klevetali Svedoke i gledaoce navodili na zaključak da su Svedoci odgovorni za neke užasne zločine. Takvi programi su emitovani širom zemlje i postavljeni na internet.

U tim emisijama gledaoci su podsticani na nasilje i mržnju prema Svedocima. U jednoj od njih, koja je emitovana u maju 2011, televizija SKAT je opravdavala nasilje nad Jehovinim svedocima i upad u dvoranu u Burgasu, gde su se Svedoci okupili povodom obeležavanja godišnjice Isusove smrti. Razjarena rulja je tada pretukla neke od prisutnih, a petoro Svedoka je zbog povreda završilo u bolnici. Televizija SKAT je podsticala javnost na slične napade, a u emisijama koje su nakon toga emitovane bilo je izjava da su Svedoci upravo to i zaslužili. *

Nakon takvih emisija, usledilo je više napada na Svedoke, a mnoge dvorane u kojima održavaju sastanke bile su demolirane. U nekim oblastima lokalne vlasti su čak donele zakone kojima su ograničile aktivnosti Jehovinih svedoka.

Jehovini svedoci u Dvorani Kraljevstva u Burgasu

Komisija kažnjava kršenje zakona i etičkih normi

Jehovini svedoci su se u februaru 2012. obratili Komisiji za zaštitu od diskriminacije. Izneli su dokaze da je televizija SKAT u svojih šest emisija prikazanih 2010. i 2011. iznosila teške uvrede na račun Svedoka i da je takvim programom uveliko doprinela diskriminaciji Svedoka i širenju govora mržnje.

Komisija je 25. januara 2016. jednoglasno podržala Svedoke i zaključila da su televizija SKAT i dvojica njenih novinara šikanirali Jehovine svedoke iznoseći bezočne laži o njima. Komisija je utvrdila da su u tim emisijama Jehovini svedoci bili izloženi verskoj diskriminaciji i da su u njima grubo prekršene osnovne norme profesionalnog novinarstva.

Komisija je prilikom izricanja kazne navela da su „svi članovi ove verske zajednice trpeli ponašanje koje nije u skladu sa zakonom, što se u potpunosti poklapa sa definicijom zlostavljanja“. Nakon objašnjenja da pravo na slobodu izražavanja nije apsolutno već je ograničeno zabranom širenja neprijateljstva, Komisija je navela da za „ponašanje optuženih u ovom slučaju nema nikakvog opravdanja“.

Komisija je zaključila da su lažne optužbe izrečene protiv Jehovinih svedoka veoma ozbiljne. Takođe je prigovorila tome što televizija SKAT i njeni novinari nisu preuzeli odgovornost za svoje postupke i nisu priznali da su pogrešili. Da bi naglasila težinu ovog slučaja, Komisija je odredila novčanu kaznu veću od uobičajene.

Oštra reakcija ublažava nepravdu

Jehovini svedoci izražavaju zahvalnost Komisiji što je osudila iznošenje kleveta i neobjektivno novinarstvo. Osim toga, budući da Jehovini svedoci imaju slične probleme s nekim drugim medijima u Bugarskoj, ova odluka služi kao jasno upozorenje onima koji i dalje iznose lažne optužbe i šire govor mržnje.

„Niko ne želi da se šire laži o njemu, pa tako ni mi“, kaže Krasimir Velev, portparol Jehovinih svedoka u Bugarskoj. „Budući da je javnost u Bugarskoj izložena takvoj propagandi, važno je da čuju istinu o Jehovinim svedocima i zato smo zahvalni Komisiji što je preduzela konkretne korake da se ta stvar reši.“

^ odl. 5 Televizija SKAT je 8. jula 2015. ponovo emitovala snimak napada na Svedoke 17. aprila 2011. i tako nastavila da utiče na javno mnjenje i da širi mržnju protiv Jehovinih svedoka.