Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

BUGARSKA

Kratak pregled: Bugarska

Kratak pregled: Bugarska

Jehovini svedoci u Bugarskoj postoje od 1888. Godine 1938, registrovali su svoje pravno telo, ali je ta registracija poništena kada je 1944. zemljom zavladao komunistički režim. Stroga ograničenja su bila nametnuta na delo Svedoka sve do 1991, kada je Hrišćanska verska zajednica Jehovinih svedoka, njihovo pravno telo, bila zvanično registrovana. Međutim, godine 1994, nakon jedne javne klevetničke kampanje protiv „netradicionalnih“ religija i stupanja na snagu strogog zakona iz oblasti religije, Jehovini svedoci i druge verske zajednice izgubile su svoj pravni status. Nakon toga, policija je počela da hapsi Jehovine svedoke, prekida njihove verske sastanke i oduzima njihovu literaturu. Jehovini svedoci u tom periodu nisu imali pravnu zaštitu bugarskih sudova.

Jehovini svedoci su najpre iskoristili sve pravne mogućnosti koje su im stajale na raspolaganju u Bugarskoj, a zatim su se obratili Evropskom sudu za ljudska prava. Ovaj sud je 1998, 2001. i 2004. prihvatio sporazumna rešenja sklopljena između Svedoka i bugarskih vlasti. Nakon postignutih nagodbi, Bugarska je ponovo registrovala Jehovine svedoke kao religiju. Takođe je podržala i njihovo pravo na slobodu veroispovesti, uključujući i pravo na prigovor savesti na vojnu službu, pravo na civilnu službu i pravo da neometano ispoljavaju svoju veru.

Jehovini svedoci u Bugarskoj zahvalni su na izvesnoj meri verske slobode i uglavnom nemaju problema s ispovedanjem svoje vere. Međutim, neke gradske vlasti ograničavaju njihove aktivnosti tako što pogrešno primenjuju lokalne propise koji se tiču javnog svedočenja ili tako što odbijaju da izdaju dozvole za gradnju njihovih Dvorana Kraljevstva. Takođe, neki pojedinci su fizički zlostavljali i maltretirali Jehovine svedoke. Iako im nadležni organi do neke mere pružaju pomoć, uglavnom ih ne štite i krivično ne gone napadače. Svedoci i dalje pokušavaju da reše probleme s bugarskim vlastima, a slučaj u vezi sa izdavanjem dozvola za gradnju Dvorana Kraljevstva nalazi se pred Evropskim sudom za ljudska prava.