Vrati se na sadržaj

23. MART 2015.
AZERBEJDŽAN

Verska netolerancija u Azerbejdžanu postaje sve veća

Verska netolerancija u Azerbejdžanu postaje sve veća

Verska netolerancija u Azerbejdžanu postaje sve veća jer vlasti zatvaraju Jehovine svedoke i propisuju im visoke novčane kazne. Takođe ih krivično gone zato što se sastaju da bi obožavali Boga i zato što razgovaraju s drugima o svojim verovanjima.

Verske aktivnosti protumačene kao krivična dela

Dve Jehovine svedokinje — Irina Zaharčenko, 55-godišnja udovica s delimičnim invaliditetom, i 38-godišnja Valida Džabrajilova, koja je negovateljica svoje majke — 5. decembra 2014. razgovarale su o svojim verovanjima sa stanovnicima jednog stambenog objekta u Bakuu. One su besplatno nudile brošuru Učimo iz Biblije, koja pomaže roditeljima da svoju decu poučavaju o događajima i poukama iz Biblije. *

Policijski inspektor ih je optužio da distribuišu biblijsku literaturu bez „odgovarajuće dozvole“. Protiv ove dve žene je podignuta optužnica za prekršaj počinjen u okviru organizovane grupe, za koji je propisana velika novčana kazna od 7 000 do 9 000 manata (od 5 900 do 7 590 evra) * ili dve godine zatvora.

Tokom istrage, policijski inspektor i Ministarstvo državne bezbednosti stalno su pozivali ove dve žene na informativne razgovore. Kad su se ponovo odazvale na poziv Ministarstva državne bezbednosti, 17. februara 2015, našle su se na saslušanju pred Okružnim sudom Sabail u Bakuu koje je zatvoreno za javnost.

Nakon što su pročitane optužnice, inspektor Ministarstva državne bezbednosti podneo je zahtev da se žene pre suđenja smeste u pritvor kako ne bi ponovo napravile isti prekršaj i zatim „pobegle i sakrile se dok je istraga još u toku“. Advokat optuženih je uložio prigovor rekavši da bi bilo nepravedno poslati ih u pritvor s obzirom na njihove okolnosti i saradnju s vlastima. Iako je sudija pomenuo da ove žene nisu ranije osuđivane, on je njihove postupke okarakterisao kao „opasne po društvo“ i odobrio inspektorov zahtev da budu tri meseca u zatvoru koji je u nadležnosti tajne policije.

Advokat ovih žena je uložio žalbu na ovu odluku, a policija je 26. februara 2015. u vozilu sa zatamnjenim staklima odvezla žene s lisicama na rukama iz Apelacionog suda u Bakuu u zatvor. Na saslušanju zatvorenom za javnost, ni tužilac ni inspektor iz Ministarstva državne bezbednosti nisu izneli nikakav dokaz koji bi potvrdio da je potrebno pritvoriti ove žene do suđenja. Štaviše, sud je odbacio žalbe i vratio gospođe Zaharčenko i Džabrajilovu u zatvor.

Dve grupe iz Ministarstva državne bezbednosti sa sudskim nalozima izvršile su 6. marta 2015. pretres kuća gospođa Zaharčenko i Džabrajilove i oduzeli su svu versku literaturu, lične beleške, kompjuter i mobilni telefon. Zatim su 10. marta 2015. Ministarstvo državne bezbednosti, Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i policija došli sa sudskim nalozima za pretres Dvorane Kraljevstva (objekta u kom Jehovini svedoci održavaju svoje sastanke) i kuće jednog od skupštinskih starešina. Ministarstvo državne bezbednosti privelo je još Svedoka u Bakuu radi saslušanja povodom ovog slučaja.

Zbog pritvaranja gospođa Zaharčenko i Džabrajilove, Jehovini svedoci su zatražili pomoć u pismu specijalnom izaslaniku Ujedinjenih nacija za slobodu veroispovesti i Radnoj grupi koja se bavi zatvaranjima bez zakonske osnove. Jedan advokat priprema zahtev da ove žene budu do suđenja u kućnom pritvoru umesto u zatvoru.

Velike novčane i zatvorske kazne zbog prisustvovanja verskim skupovima

Vlasti u Gandži su propisale velike novčane kazne onima koji su prisustvovali verskim sastancima Jehovinih svedoka, a neke su zadržali u zatvoru. Kazne se kreću od 1 500 do 2 000 manata (od 1 260 do 1 680 evra).

Sudovi u Gandži su u oktobru 2014. poslali u zatvor tri Svedoka i jednog čoveka koji dolazi na njihove sastanke zato što nisu platili kazne za prisustvovanje verskim sastancima. Iako su platili deo tih kazni, vlasti su ih zatvorile na 3 do 20 dana.

Čovek koji dolazi na sastanke Svedoka rekao je: „Za mene je 1 500 manata (1 260 evra) mnogo novca [...] Isprva nisam hteo da platim tu kaznu jer nisam kriv.“ I dva Svedoka takođe smatraju da su nepravedno kažnjeni i da su se vlasti ponele prema njima kao prema kriminalcima.

Treći zatvorenik je jedna Svedokinja i ona kaže: „Niko nije uzeo u obzir da je moja porodica u veoma teškoj finansijskoj situaciji, da brinem o majci koja je invalid i koja ništa ne može bez moje pomoći, kao i da sam već platila deo kazne.“

Sve četvoro su odslužili zatvorske kazne, ali sud i dalje traži da plate celokupan iznos novčanih kazni. Ako ne budu uspeli da isplate ceo iznos do određenog vremena, sud može ponovo naložiti da budu pritvoreni.

Da li će Azerbejdžan stati na stranu pravde?

Vlasti u Azerbejdžanu pokušavaju na razne načine da stanu na put delovanju Jehovinih svedoka. Na Evropskom sudu za ljudska prava u toku su 19 žalbi Jehovinih svedoka protiv Azerbejdžana, u kojima ukazuju na netrpeljivost koju doživljavaju. Svedoci se nadaju da će vlasti ove države uskoro ispraviti nepravdu i pustiti iz pritvora gospođe Zaharčenko i Džabrajilovu. Ako bi Azerbejdžan stao na kraj nepravdi u ovom i drugim slučajevima verske netrpeljivosti, pokazao bi da poštuje svoje građane, svoj ustav i da podržava osnovna ljudska prava.

^ odl. 4 Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama u Azerbejdžanu odobrila je 11. avgusta 2014. uvoz ove brošure, koju izdaju Jehovini svedoci.

^ odl. 5 Prema procenama iz avgusta 2014, prosečna mesečna plata u Azerbejdžanu iznosi 440 manata (370 evra).