Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

11. JUN 2015.
AZERBEJDŽAN

Apel Jehovinih svedoka da se okonča nepravedan pritvor u Azerbejdžanu

Apel Jehovinih svedoka da se okonča nepravedan pritvor u Azerbejdžanu

Jehovini svedoci pozivaju međunarodne organizacije da pomognu u okončanju nepravednog pritvaranja Irine Zaharčenko i Valide Džabrajilove. Ove dve žene su u zatvoru od 17. februara 2015, kada ih je Okružni sud Sabail osudio na tromesečni pritvor, na temelju optužbe za nedozvoljeno distribuisanje verske literature. Sud im je nedavno produžio pritvor za još dva meseca.

Irina Zaharčenko i Valida Džabrajilova

Miroljubive žene tretirane kao opasni kriminalci

Dana 5. decembra 2014, gospođa Zaharčenko i gospođa Džabrajilova razgovarale su o svojim biblijskim verovanjima sa stanarima jedne stambene zgrade u Bakuu kada ih je zaustavila policija. Nakon nekoliko sati, bile su oslobođene, ali su ih inspektori nekoliko puta pozivali na informativne razgovore. Agenti Ministarstva državne bezbednosti su 17. februara 2015. neočekivano priveli ove dve žene na saslušanje zatvoreno za javnost i protiv njih podigli krivičnu optužnicu. Da bi opravdao njihovo pritvaranje, sudija ih je okarakterisao kao „opasne po društvo“. Odmah nakon toga, agenti su ih smestili u zatvor u centrali Ministarstva državne bezbednosti, koja je prikazana na gornjoj slici.

Nakon toga, agenti Ministarstva državne bezbednosti sproveli su detaljne pretrese njihovih domova i konfiskovali versku literaturu, lične beleške, laptop i mobilni telefon. Sud je odbio svaku žalbu ovih žena, i nije odobrio kućni umesto zatvorskog pritvora.

Sve veća zabrinutost za zdravlje i emocionalno stanje

Advokati, porodica i prijatelji zabrinuti su za zdravstveno stanje ove dve žene i veruju da se ono pogoršava. Gospođa Zaharčenko ima 55 godina. Zbog ozbiljnog oblika artritisa i ranije povrede desne noge, smatra se teškim invalidom (80%).

Posebna zabrinutost postoji za emocionalno stanje ovih žena. Ministarstvo državne bezbednosti dozvoljava posete samo njihovim advokatima. Porodice mogu da im pošalju neophodne potrepštine, kao što su odeća, lekovi i sapun, i to samo jednom mesečno. Takođe su želeli da im obezbede Bibliju kako bi iz nje crple utehu, ali za to nisu dobili dozvolu.

Hoće li Azerbejdžan pokazati versku toleranciju?

Kao deo istrage u slučaju gospođe Zaharčenko i gospođe Džabrajilove, agenti pomenutog ministarstva priveli su na informativni razgovor još najmanje 20 Svedoka i pretresli najmanje 10 kuća. Osim toga, predstavnici ovog ministarstva, zajedno sa agentima Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i policijom, pretražili su Dvoranu Kraljevstva gde su ove žene prisustvovale verskoj službi.

Pošto su vlasti u Azerbejdžanu ostale pri svojoj odluci što se tiče ove dve žene, Jehovini svedoci su se obratili Visokom komesarijatu za ljudska prava i velikom broju međunarodnih organizacija da bi ukazali na nepravedno pritvaranje i tretiranje gospođa Zaharčenko i Džabrajilove. Azerbejdžan se ranije obavezao da će se zalagati za ljudska prava i osnovne slobode i ponosno ističe da je zemlja verske tolerancije.

Jehovini svedoci s puno poštovanja traže od vlade Azerbejdžana da ispuni svoje obaveze u poštovanju ljudskih prava i dozvoli Svedocima da u miru ispovedaju svoju veru. Oni apeluju na vladu Azerbejdžana da odmah oslobodi ove nedužne žene.