Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

AZERBEJDŽAN

Zatvoreni zbog svojih verovanja

Zatvoreni zbog svojih verovanja

Azerbejdžan i dalje kažnjava Jehovine svedoke zato što ispovedaju svoju veru. Sudi im se jer se okupljaju radi verske službe, zato što drugima govore o svojim verskim uverenjima i zato što na temelju savesti odbijaju da služe vojsku. Sudije im često propisuju velike novčane kazne i šalju ih u zatvor.

Dve žene zatvorene jer su s drugima razgovarale o svojim verovanjima

Dve Jehovine svedokinje, Irina Zaharčenko i Valida Džabrajilova, nalaze se od 17. februara 2015. u zatvoru u centrali Ministarstva državne bezbednosti. Kad su izvedene pred Okružni sud Sabail u Bakuu, saznale su da su ih vlasti optužile za distribuisanje verske literature bez „odgovarajuće dozvole“.

Sudije su od tada odbile sve zahteve i predloge da ove dve žene do suđenja budu u kućnom pritvoru umesto u zatvoru. Okružni sud Sabail je 4. septembra 2015. po treći put produžio pritvor ovim ženama. One će biti pritvorene do 17. decembra 2015, što znači da će u zatvoru provesti ukupno deset meseci.

Azerbejdžan ne ispunjava svoje obaveze

U izveštaju o Azerbejdžanu iz maja 2011, Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) pri Savetu Evrope više puta je podstakla vladu Azerbejdžana da omogući „zakone [...] kojima će se potpuno poštovati sloboda veroispovesti, koja je zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“. Venecijanska komisija Saveta Evrope dala je 2012. detaljne preporuke što se tiče izmena azerbejdžanskog Zakona o slobodi veroispovesti. Komisija je napisala: „Ovaj zakon ima nekoliko vrlo restriktivnih odredbi koje su u suprotnosti s međunarodnim standardima [...] Treba izmeniti odredbe koje regulišu glavna pitanja kao što su sveobuhvatnost zakona, ko ima pravo na slobodu veroispovesti i savesti, registrovanje, nezavisnost i ukidanje verskih zajednica, prigovor savesti, prozelitizam, izdavanje i distribuisanje verskog materijala.“

Azerbejdžan takođe ne poštuje prigovor savesti na služenje vojske. U zahtevu za pristupanje Savetu Evrope 1996, Azerbejdžan se između ostalog obavezao da će (1) usvojiti zakon o civilnoj službi u roku od dve godine po prijemu, (2) pomilovati sve koji su u zatvoru zbog prigovora savesti i (3) dozvoliti prigovaračima savesti da izaberu civilnu službu. Nakon više od 13 godina po prijemu u članstvo Saveta Evrope, Azerbejdžan nije ispunio svoje obaveze.

U već pomenutom izveštaju iz maja 2011. stajalo je i sledeće: „Apeluje se na azerbejdžanske vlasti da što pre usvoje zakon o civilnoj službi u skladu sa evropskim standardima [...] [ECRI] neprestano šalje snažne preporuke da vlasti prestanu da krivično gone i zatvaraju one koji su odbili da služe vojsku, već da im omoguće da svoju obavezu prema društvu izvrše na način koji nije u suprotnosti s njihovom savešću.“

Da li će Azerbejdžan dokazati da u toj zemlji zaista vlada verska tolerancija?

Američka Helsinška komisija je 25. juna 2015. izrazila zabrinutost zbog „sve većeg pritiska na verske zajednice u Azerbejdžanu, pogotovo na Jehovine svedoke“. Predsedavajući Helsinške komisije Kris Smit izjavio je: „Vlada se često hvali kako svojim postupcima štiti versku slobodu, ali istina je da ona u stvari zatvara mnoge ljude zato što ispovedaju svoju veru. Pozivam vladu Azerbejdžana da odmah oslobodi gospođu Zaharčenko i gospođu Džabrajilovu.“

Jehovini svedoci širom sveta zabrinuti su za dobrobit Irine Zaharčenko i Valide Džabrajilove. Advokati su se u vezi sa ovim slučajem obratili Visokom komesarijatu za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama. Gospođa Zaharčenko i gospođa Džabrajilova, zajedno sa svojim porodicama i prijateljima, uz dužno poštovanje zahtevaju od vlade Azerbejdžana da ih odmah pusti na slobodu i oslobodi krivice.

Pregled događaja

 1. 4. septembar 2015.

  Okružni sud Sabail u Bakuu produžio pritvor Irini Zaharčenko i Validi Džabrajilovoj do 17. decembra 2015, što znači da će u zatvoru provesti ukupno deset meseci.

 2. 7. maj 2015. i 4. jul 2015.

  Okružni sud Sabail u Bakuu produžio pritvor Irini Zaharčenko i Validi Džabrajilovoj.

 3. 17. februar 2015.

  Okružni sud Sabail u Bakuu odredio tromesečni pritvor Irini Zaharčenko i Validi Džabrajilovoj na temelju optužbe za nezakonito deljenje verske literature. Kazna je odmah stupila na snagu.

 4. 12. mart 2013.

  Kamran Mirzajev, Jehovin svedok, optužen i osuđen na devet meseci zatvora jer je na temelju savesti odbio da služi vojsku. Kasnije, tokom izdržavanja kazne, pomilovan i ranije pušten iz zatvora.

 5. 25. septembar 2012.

  Fahradin Mirzajev, Jehovin svedok, osuđen na jednogodišnju kaznu jer je na temelju savesti odbio da služi vojsku.

 6. 8. septembar 2010.

  Farid Mamadov, Jehovin svedok, osuđen na devet meseci zatvora jer je na temelju savesti odbio da služi vojsku.

 7. 19. avgust 2009.

  Mušfig Mamedov ponovo uhapšen zbog odbijanja vojne službe na temelju savesti, zadržan u pritvoru i novčano kažnjen kada je osuđen po drugi put.

 8. 7. mart 2008.

  Advokati Mušfiga Mamedova i Samira Husejnova podneli žalbu Evropskom sudu za ljudska prava protiv Azerbejdžana jer krivično goni one koji zbog prigovora savesti odbijaju da služe vojsku.

 9. 4. oktobar 2007.

  Samir Husejnov, Jehovin svedok, zatvoren i osuđen na desetomesečnu kaznu jer je na temelju savesti odbio da služi vojsku.

 10. 2006.

  Mušfig Mamedov, Jehovin svedok, zadržan u pritvoru i osuđen na šestomesečnu uslovnu kaznu jer je na temelju savesti odbio da služi vojsku.