Vrati se na sadržaj

10. FEBRUAR 2017.
AZERBEJDŽAN

Vrhovni sud u Azerbejdžanu oslobodio optužbi Irinu Zaharčenko i Validu Džabrajilovu

Vrhovni sud u Azerbejdžanu oslobodio optužbi Irinu Zaharčenko i Validu Džabrajilovu

Vrhovni sud Azerbejdžana je 8. februara 2017. oslobodio Irinu Zaharčenko i Validu Džabrajilovu optužbi da su delile versku literaturu bez dozvole države. Sudija Hafiz Nasibov, predsedavajući Krivičnog veća Vrhovnog suda objavio je da Sud smatra da u postupcima ove dve žene ne postoje elementi krivičnog dela. Ovaj sud je takođe poništio presude nižih sudova.

Tokom saslušanja, advokati gospođe Zaharčenko i gospođe Džabrajilove istakli su da su vlasti svojim nepravednim postupanjem prema ovim ženama narušile njihova osnovna ljudska prava. Sud je dozvolio obema ženama da ispričaju šta su sve istrpele tokom više od 11 meseci provedenih u pritvoru i kako je sve to uticalo na njih.

Advokat za ljudska prava, Džejson Vajz, rekao je: „Veoma nam je drago što je Krivično veće Vrhovnog suda odbacilo sve optužbe. Ovo je za Jehovine svedoke u Azerbejdžanu odluka bez presedana budući da su prvi put poništene odluke nižih sudova. Nadamo se da će Okružni sud Sabail u Bakuu ovim ženama priznati pravo na obeštećenje.“