Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

11. DECEMBAR 2015.
AZERBEJDŽAN

Rašad Niftalijev zatvoren zbog prisustvovanja verskim skupovima

Rašad Niftalijev zatvoren zbog prisustvovanja verskim skupovima

Drugi put za 14 meseci, Rašad Niftalijev, verski službenik Jehovinih svedoka, zatvoren je jer nije uspeo da isplati novčane kazne zbog prisustvovanja verskim sastancima. Sud u Gandži je 19. novembra 2015. osudio gospodina Niftalijeva na 25 dana zatvora jer nije platio visoke iznose kazni koje je dobio zbog „organizovanja i vođenja verskih sastanaka“.

Kazne gospodina Niftalijeva sada iznose ukupno 9 450 manata (10 315 evra). Iako smatra da su te kazne nepravedne, plaća ih u malim ratama u skladu sa svojim mogućnostima.

Kažnjen zbog prisustvovanja verskoj službi

Razlog poslednjeg zatvaranja gospodina Niftalijeva bio je upad policije 14. novembra 2015. na verski sastanak u gradu Gandži, drugom po veličini u Azerbejdžanu. Policija je prekinula versku službu i odvela 27 osoba u policijsku stanicu. Njih 12, među kojima je bio i gospodin Niftalijev, bilo je optuženo za kršenje zakona o prisustvovanju verskoj službi. * Na saslušanjima koja su bila zatvorena za javnost i održana u periodu od 18. do 25. novembra, sud u Gandži je osudio njih devetoro na novčane kazne od po 2 000 manata (oko 1 730 evra) zbog učestvovanja na „verskim sastancima održanim bez odgovarajuće dozvole“.

Kancelarija sudskog izvršitelja je 19. novembra pozvala na razgovor gospodina Niftalijeva zbog kašnjenja u otplati pet prethodnih kazni, koje je dobio za poslednjih pet godina na osnovu iste optužbe. Gospodin Niftalijev je objasnio da nastoji da redovno plaća kazne, ali je ukazao i na svoje okolnosti — niska primanja i brigu o bolesnoj majci. Sudski izvršitelj je ipak slučaj prosledio sudu. Nakon saslušanja, sud je odmah zatvorio gospodina Niftalijeva. Zatim ga je kaznio novčanom kaznom zbog prisustvovanja verskom sastanku 14. novembra. Time je dodatno uvećao njegov dug i nepravdu koja mu se čini.

Upadi na verske sastanke

Upad policije na sastanak Svedoka 14. novembra bio je osmi u nizu od 2010. u Gandži. * Policijski upadi odigravaju se po istom obrascu: Svedoci se mirno okupe u maloj grupi u privatnom domu. Policija upadne bez naloga za pretres ili sudskog naloga, ne predstavi se na propisan način i ne saopšti razloge svog dolaska, prekida sastanak, oduzima lične Biblije i versku literaturu, napravi snimak, vređa prisutne i preti im.

Policija sve prisutne, uključujući i decu i stare, odvodi u policijsku stanicu. Sudsko saslušanje se zakazuje istog dana, iako sud uvek može da pojedincu pruži priliku da pozove svog advokata i dopusti mu vreme od nekoliko dana da pripremi odbranu. U nekoliko slučajeva, lokalni mediji su objavili vesti o ovim hapšenjima i čak na televiziji prikazali Svedoke koji su čekali u policijskoj stanici.

Uporno odbijanje zahteva za registraciju

Svedoci u Gandži do sada nisu uspeli da dobiju zakonsku registraciju, pa zato tamošnje vlasti tvrde da su njihova okupljanja radi verske službe nezakonita. Sud u Gandži je po tom osnovu propisao novčane kazne Svedocima koji su prisustvovali sastanku 14. novembra, izjavljujući da „zajednica Jehovinih svedoka nema zvaničnu dozvolu da bi mogla da deluje u Gandži“. *

Međutim, u Azerbejdžanu ne postoji zakon kojim se zahteva dozvola države za versko okupljanje. U članu 21 Zakona o slobodi veroispovesti stoji: „Verska služba [...] verski obredi i ceremonije mogu se slobodno sprovoditi u verskim objektima [...] kao i u stanovima i kućama građana.“

Jehovini svedoci su registrovani u glavnom gradu Bakuu i od 2010. podnose brojne zahteve za registraciju u Gandži. Međutim, Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama svaki put odbija njihov zahtev zbog navodnih tehničkih propusta ili se uopšte ne oglašava. Poslednji zahtev Svedoci u Gandži podneli su 10. novembra 2015.

Napori da se ukinu ograničenja verske slobode

Jehovini svedoci i dalje ulažu napor da se sastanu sa zvaničnicima u Azerbejdžanu kako bi se zakonski registrovali i u većoj meri ostvarili ljudska prava. Pa ipak, zbog nepravde koju i dalje trpe, Svedoci iz Azerbejdžana su podneli 21 žalbu Evropskom sudu za ljudska prava zbog toga što su im vlasti više puta ugrozile pravo na slobodu veroispovesti i slobodu ispovedanja verskih uverenja.

Jehovini svedoci očekuju od vlasti u Azerbejdžanu da im prizna prava koja zakon te države garantuje svim svojim građanima — uključujući i pravo na slobodu veroispovesti — i da prestane da kažnjava iskrene vernike poput gospodina Niftalijeva.

^ odl. 5 Preciznije, optuženi su za kršenje člana 299.0.2 Administrativnog pravilnika kojim se zabranjuje „organizovanje i održavanje verskih sastanaka, povorki i drugih verskih ceremonija“ bez dozvole lokalnih vlasti.

^ odl. 8 Policijski upadi su se dogodili i u Lankaranu, Lokbatanu, Mingakeviru, Samkiru i Zagatali.

^ odl. 11 Zvaničnici se pozivaju na član 12 Zakona o slobodi veroispovesti koji kaže: „Verska zajednica može da deluje tek nakon što ju je relevantna izvršna vlast registrovala i unela u državni registar verskih zajednica.“ Međutim, ovaj član se odnosi na pravna tela verskih zajednica. Njim se ne zabranjuje okupljanje radi verske službe. Videti i Zakon o slobodi okupljanja, član 4, po kom „verske ceremonije“ ne podležu zakonskoj regulativi.