Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

21. AVGUST 2015.
ŠRI LANKA

Šri Lanka preduzima mere da bi zaštitila versku slobodu

Šri Lanka preduzima mere da bi zaštitila versku slobodu

Visoki sudovi na Šri Lanki odlučili su da razmotre nekoliko slučajeva nasilja koje su nad Jehovinim svedocima izvršili verski ekstremisti. Od 2013, Svedoci sve češće doživljavaju napade rulje, pretnje i verbalno zlostavljanje od strane ekstremističkih budističkih monaha. Nekažnjena zlodela i verska netolerancija uzimaju maha jer policija ne štiti Svedoke i druge verske zajednice. To je ohrabrilo verske ekstremiste da nastave s napadima.

Slučajevi koji su dospeli na Vrhovni sud

Prvog marta 2014, u gradu Talava (severnocentralna provincija), dve Jehovine svedokinje su razgovarale s drugima o svojim verovanjima, što je zakonski dozvoljeno na Šri Lanki. Dva budistička monaha i dva policajca lažno su ih optužili da „prisiljavaju ljude na razgovor“. Policajci su uhapsili ove žene i odveli ih u stanicu, gde su ih zajedno s monasima satima vređali. Iako nisu podigli krivičnu optužnicu protiv ove dve žene, zadržali su ih u pritvoru preko noći.

Drugi slučaj se desio 29. oktobra 2014. u gradu Valasmula (južna provincija), gde je policija uhapsila četiri žene (prikazane na slici) i zadržala ih u pritvoru preko noći sa osuđenim kriminalcima. Iako nisu fizički povređene, satima su bile izložene vređanju i ruganju.

U oba slučaja, Svedoci su Vrhovnom sudu Šri Lanke podneli tužbe protiv policajaca i zbog kršenja osnovnih ljudskih prava. Vrhovni sud je procenio da obe tužbe imaju osnova i odlučio da pokrene postupak. Žene iz slučaja u Talavi rekle su: „Drago nam je da se Vrhovni sud složio da razmotri naš slučaj. To nam je povratilo veru u pravosudni sistem na Šri Lanki.“ Na preliminarnom saslušanju, koje je održano 29. maja 2015, sudija Sisira de Abrju izjavio je da su Svedoci „veoma prijatni ljudi“ i da verske publikacije koje izdaju „ne govore protiv budizma“. Oba saslušanja su zakazana krajem ove godine.

Apelacioni sud reaguje na ponašanje policije

U Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke, Jehovini svedoci su Apelacionom sudu podneli tužbu za 11 slučajeva nasilja u kojima ih policija nije zaštitila. U jednom od tih slučajeva, budistički monah je pretukao Nirošana Silvu i zatim ga prisilno odveo u policijsku stanicu da bi podneo žalbu protiv njega. Međutim, umesto da zaštite gospodina Silvu, policajci su ga fizički zlostavljali.

Gospodin Silva je izjavio: „Ne tražimo poseban tretman na Šri Lanki, već samo da pravosuđe podrži osnovno ljudsko pravo na versku slobodu.“ Sud se složio da razmotri ovaj slučaj.

Napredak na pravnom polju

Vlasti na Šri Lanki su priznale problem verske netolerancije i obećale da će „preduzeti mere kako bi zaštitile versku slobodu“. Jehovini svedoci smatraju da je ovo priznanje korak napred.

Gospodin Veliamuna, advokat za zaštitu osnovnih ljudskih prava koji zastupa Svedoke, izjavio je: „Šri Lanka je zemlja u kojoj decenijama postoje mnoge religije i sve donedavno među njima nije postojala netrpeljivost. Neki pogoršavaju stanje tako što prete Jehovinim svedocima i drugim verskim zajednicama, a ponekad ih i fizički zlostavljaju. Time krše ustavna prava Jehovinih svedoka. Vlasti ne treba da podržavaju lažne optužbe već treba da sprovedu detaljnu istragu.“

Svedoci se nadaju da će sudovi zaštititi njihovo osnovno ljudsko pravo da mirno ispovedaju svoju veru. Očekuju da će vlada sprovesti u delo zakone koji podržavaju osnovne ljudske slobode zagarantovane ustavom.