Vrati se na sadržaj

9. APRIL 2015.
VANUATU

Jehovini svedoci pružaju pomoć nakon ciklona Pam

Jehovini svedoci pružaju pomoć nakon ciklona Pam

NUMEA, Nova Kaledonija. U večernjim satima 13. marta 2015, tropski ciklon Pam pete kategorije pogodio je ostrvsku državu Vanuatu u Tihom okeanu. Prema prvim izveštajima iz podružnice Jehovinih svedoka na Novoj Kaledoniji, nijedan Svedok iz Vanuatua nije poginuo niti je povređen tokom ove strahovite oluje. Još uvek se procenjuje nastala šteta, ali je potvrđeno da je na ostrvu Efate uništena 31 kuća Svedoka, dok je 58 veoma oštećeno. Na ostrvu Tana, skoro sve kuće Svedoka su uništene ili znatno oštećene. Olujni vetar je uništio i tri Dvorane Kraljevstva, dok je jednu oštetilo drvo koje je palo.

Odbor za humanitarnu pomoć u Port Vili, glavnom gradu Vanuatua, obezbedio je hranu, vodu i smeštaj za oko 100 porodica Svedoka. Osim toga, Svedocima u Tani poslata je jedna tona humanitarne pomoći kako bi se zbrinule njihove najosnovnije potrebe. Podružnice u Australiji i na Novoj Kaledoniji zajedno organizuju pružanje pomoći, što uključuje izgradnju privremenih skloništa, popravku oštećenih kuća i nabavku posteljine, odeće i drugih stvari.

Žan-Pjer Fransen, portparol Jehovinih svedoka na Novoj Kaledoniji, izjavio je: „Zahvalni smo za pomoć koja je stigla iz inostranstva, kao i državnim agencijama koje su pomogle našim suvernicima. Nakon što su ponovo uspostavljeni letovi do Vanuatua, predstavnik podružnice na Novoj Kaledoniji i putujući nadglednici došli su u pogođeno područje kako bi pružili praktičnu pomoć, kao i utehu i duhovnu podršku.“

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Nova Kaledonija: Žan-Pjer Fransen, tel.: +687 43 75 00