Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

14. FEBRUAR 2017.
SJEDINJENE DRŽAVE

Inicijativa za zelenu gradnju dodelila Svedocima najviša priznanja

Inicijativa za zelenu gradnju dodelila Svedocima najviša priznanja

NJUJORK. Nakon što su u avgustu 2016. završili izgradnju svog novog glavnog sedišta u Vorviku u Njujorku, Svedoci su dobili i zvanično priznanje za održivu gradnju. Inicijativa za zelenu gradnju, organizacija koja se bavi procenom uticaja izgradnje komercijalnih objekata na životnu sredinu i izdavanjem odgovarajućih sertifikata, dodelila je Svedocima najveće priznanje, to jest Četiri zelena globusa, za svih sedam zgrada koje su odgovarale kriterijumu.

Šejna Vajnštajn, direktor ovog projekta Inicijative za zelenu gradnju, izjavila je: „Od 965 projekata širom zemlje, samo su 64 objekta dobila najviše priznanje, to jest Četiri zelena globusa. Jehovini svedoci su postigli zaista neverovatan uspeh time što su dobili Četiri zelena globusa za svih sedam zgrada u Vorviku. To pokazuje koliko su posvećeni brizi o očuvanju vode, energije i životne sredine.“

Sistem ocenjivanja (ljubaznošću Inicijative za zelenu gradnju). Svih sedam zgrada koje su bile ocenjivane osvojile su najmanje 90 procenata, što je dovoljno za Četiri zelena globusa.

Na zvaničnom sajtu Inicijative za zelenu gradnju stoji da je to „neprofitna organizacija čiji je cilj ubrzanje primene principa gradnje pri kojoj se mudro koriste prirodni resursi, a objekti koji se izgrade su zdraviji za život i ne utiču loše na životnu sredinu.“ Ova organizacija ocenjuje kvalitet projekta i izgradnje novih objekata. Procedura uključuje i procenu nezavisnog stručnjaka koji na terenu proverava zaključke do kojih je došla Inicijativa za zelenu gradnju.

Dejvid Bin, koordinator održive gradnje za objekte Jehovinih svedoka u Sjedinjenim Državama, kaže: „Cenimo ove nagrade jer svedoče o trudu svih koji su učestvovali u izgradnji kompleksa koji objedinjuje mnoge odlike održive gradnje i koji se lepo uklapa u državni park Sterling Forest.“

Zeleni krov na Zgradi s kancelarijama i službenim prostorijama. Ispod biljaka nalazi se sloj koji ne propušta vodu. Napravljen je sistem koji će odvoditi kišnicu tako da se smanji opterećenje na javni vodovod i kanalizaciju.

Svedoci su nastojali da sačuvaju drveće koje je raslo na posedu, a da oborena stabla iskoriste tokom gradnje. „Dopala mi se odluka da se stabla koja su posečena da bi se raskrčio teren iskoriste tokom gradnje novih objekata“, kaže Džefri Hačinson, nekadašnji upravnik državnog parka Sterling Forest. „Svedoci su pokazali izvanredan obzir prema životnoj sredini.“ Šejna Vajnštajn je dodala: „Po našem mišljenju projekat u Vorviku je odličan primer toga šta se sve podrazumeva pod održivom gradnjom.“

Ričard Divajn, koji je bio predsedavajući Odbora za izgradnju Vorvika, objasnio je: „Naša organizacija se decenijama trudila da naši objekti u Bruklinu izgledaju lepo. Trudićemo se da isto tako brinemo o svojim objektima u Vorviku i da time doprinesemo očuvanju okoline i lepote Sterling Foresta.“

Kontakt:

Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: 1 845 524 3000

 

Kompleks novog glavnog sedišta Jehovinih svedoka u Vorviku pokriva manje od 20 procenata od oko 100 hektara zemljišta kupljenog 17. jula 2009.

Zaštitni materijal i kamenje različite veličine postavljeni su kako bi se ojačao potporni nasip i sprečila erozija tla.

Tokom početne faze radova iskopano je ogromno kamenje. Preko 240 000 tona takvog kamenja iskorišćeno je tokom gradnje.

Da se mulj ne bi slivao sa obale u jezero Blu Lejk postavljena je zaštitna ograda. Ona se sastoji od dela koji pluta na vodi i mreže od nepropusnog materijala na čijem je kraju pričvršćen lanac od pocinkovanog gvožđa koji ima ulogu tega.

Veliki kontejneri za reciklažu. Preko 70 procenata šuta sa gradilišta prerađeno je u centrima za reciklažu.

Sađenje biljaka na ulazu u glavno sedište. Prema projektu bilo je predviđeno da sve sadnice budu karakteristične za taj kraj.

Postavljanje geotermalne mreže koja je deo geotermalnog sistema postavljenog na dubini od 152 metra. Temperatura tla na toj dubini ostaje približno ista i leti i zimi. Tokom zime tečnost koja protiče kroz geotermalni sistem apsorbuje toplotu tla i ona se zatim koristi za grejanje objekata. Tokom leta ista ta tečnost odvodi toplotu koja se stvara u objektima. Očekuje se da će se zahvaljujući ovakvom sistemu potrošnja energije za grejanje i hlađenje objekata smanjiti za 40 procenata.

Unutrašnjost Zgrade s kancelarijama i službenim prostorijama. Materijali korišćeni u završnim radovima (na primer, boja, obloge za zidove i plafone) spadaju u grupu materijala sa niskom emisijom štetnih materija, što udovoljava uslovima Inicijative za zelenu gradnju. Na taj način se doprinosi očuvanju zdravlja onih koji rade u ovoj zgradi.