NJUJORK. Vrhovni sud Ruske Federacije započeo je danas sa razmatranjem zahteva Ministarstva pravde da se Administrativni centar Jehovinih svedoka u Rusiji zatvori. Saslušanje je prekinuto i nastaviće se u četvrtak, 6. aprila 2017, u 14 časova.

Svedoci su 30. marta 2017. podneli kontratužbu protiv Ministarstva pravde. Međutim, Sud ju je danas odbacio neposredno pre prekida saslušanja. Sud takođe nije dozvolio ekspertima da svedoče po pitanju osnova za tvrdnju Ministarstva pravde, niti je dozvolio da svedoče oni koji su prisustvovali podmetanju dokaza protiv lokalnih verskih zajednica Jehovinih svedoka.

Ovaj slučaj je izazvao veliko interesovanje javnosti tako da su mnoge novinske kuće objavile članke o tome, uključujući i onlajn članak u časopisu Time objavljen 4. aprila („Vrhovni sud Rusije razmatra zabranu dela Jehovinih svedoka“), kao i članak na naslovnoj strani u štampanom izdanju novina The New York Times od 5. aprila („Pacifisti, hrišćani, a Rusija želi da ih zabrani kao ’ekstremiste’“).

„Nadamo se da će Vrhovni sud Rusije podržati prava naših suvernika u Rusiji da slobodno ispovedaju svoju veru“, izjavio je Dejvid Semonijan, portparol Jehovinih svedoka u njihovom glavnom sedištu u Njujorku. „Milioni ljudi širom sveta pomno će pratiti kako se ovaj slučaj odvija i da li će Rusija zaštiti svoje građane koji poštuju zakon i koji su Jehovini svedoci.“

Kontakt:

Međunarodni: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel: +1 845 524 3000

Rusija: Jaroslav Sivuljski, tel: +7 812 702 2691