Vrati se na sadržaj

1. MAJ 2018.
RUSIJA

Pokušaj ruskih vlasti da oduzmu imovinu Jehovinih svedoka

Pokušaj ruskih vlasti da oduzmu imovinu Jehovinih svedoka

NJUJORK. U četvrtak, 3. maja 2018, Gradski sud u Sankt Peterburgu saslušaće žalbu Jehovinih svedoka na presudu da se oduzme imovina njihove nekadašnje podružnice u Rusiji. Ukoliko žalba bude odbijena, kompleks od 14 zgrada odmah će pripasti državi. Taj kompleks se nalazi na placu od nekih 10 hektara i njegova vrednost se procenjuje na 25,5 miliona evra (2 milijarde rubalja).

Okružni sud u Sestroretsku, koji je u decembru 2017. doneo presudu u ovom slučaju, ignorisao je dokaze da objekti podružnice pripadaju neprofitnoj korporaciji Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, čije sedište se nalazi u Sjedinjenim Državama. Jehovini svedoci iz Rusije preneli su vlasništvo nad svojom imovinom ovoj korporaciji 2000, i od tada je korporacija Ruskoj Federaciji platila porez u visini od nekih 2,5 miliona evra (188 miliona rubalja). Iako su vlasti u Rusiji 17 godina priznavale taj prenos vlasništva, okružni sud je ugovor koji Jehovini svedoci imaju sa ovom korporacijom proglasio nevažećim. Iz tog razloga, sud je presudio da je Administrativni centar Jehovinih svedoka u Rusiji stvarni vlasnik ove imovine. Pošto je Vrhovni sud 2017. ukinuo Administrativni centar, ukoliko žalba Svedoka bude odbijena, presuda će postati pravosnažna i država će moći odmah da oduzme imovinu.

Saslušanje će se održati 3. maja 2018, s početkom u 11.30, u Gradskom sudu u Sankt Peterburgu, u ulici Basejnaja broj 6.

Kontakt:

Međunarodni: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 845 524 3000