SANKT PETERBURG, Rusija. Jehovini svedoci su 22. januara 2014. dobili važnu pravnu bitku kada je apelacioni sud poništio odluku nižeg suda da se u celoj Rusiji zabrani zvanični sajt Jehovinih svedoka jw.org.

Regionalni sud u Tveru je 7. avgusta 2013. poništio odluku okružnog suda u tom gradu. Regionalni sud je utvrdio da je odluka okružnog suda da zabrani ovaj veb-sajt neosnovana jer autori sajta, Jehovini svedoci, nisu dobili priliku da iznesu svoju odbranu. Tužilac je pokrenuo ovu tužbu protiv Svedoka jer su se na sajtu jw.org nalazile publikacije koje su ruski sudovi proglasili „ekstremističkim“. Čim su Jehovini svedoci saznali za presudu okružnog suda, sklonili su ove publikacije sa sajta jw.org na ruskom jeziku. Regionalni sud u Tveru je zaključio da Svedoci nisu prekršili ruske zakone i odbacio je zahtev za zabranu njihovog sajta.

Jehovini svedoci se ne slažu s presudama ruskih sudova da su neke njihove publikacije „ekstremističke“ i uložili su više žalbi Evropskom sudu za ljudska prava da bi te odluke bile poništene.

Portparol Jehovinih svedoka u Rusiji Grigorij Martinov rekao je: „Drago nam je što su sudije uvidele koliko je naš veb-sajt koristan, kao i da se u razumnoj meri trudimo da postupamo u skladu sa odlukama ruskih sudova. Nastavićemo da se borimo da sve naše publikacije i biblijsko obrazovno delo koje vršimo budu dostupni svim ruskim građanima.“

„Svedoci iz celog sveta se raduju zbog ove pobede“, izjavio je Džejms Ričard Braun, portparol Jehovinih svedoka u njihovom glavnom sedištu. „Zahvaljujući ovoj pravnoj pobedi, svi građani Rusije će i dalje imati pristup ovom izuzetnom veb-sajtu s biblijskom poukom.“

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Rusija: Grigorij Martinov, tel.: +7 812 702 2691