NJUJORK. Budući da im u Rusiji preti opasnost od zabrane verskih aktivnosti, Jehovini svedoci će putem jedne međunarodne kampanje pisanja pisama uputiti žalbu direktno Kremlju i Vrhovnom sudu Rusije. Vodeće telo Jehovinih svedoka poziva preko 8 000 000 Svedoka širom sveta da učestvuju u ovoj kampanji.

Rusko Ministarstvo pravde je 15. marta 2017. podnelo zahtev Vrhovnom sudu Ruske Federacije da Administrativni centar Jehovinih svedoka u Rusiji proglasi ekstremističkim i da ga zatvori. U zahtevu se takođe traži da se zabrane aktivnosti Administrativnog centra. Ako Vrhovni sud usvoji ovaj zahtev, sedište Jehovinih svedoka, smešteno u okolini Sankt Peterburga, biće zatvoreno. Pored toga, oko 400 pravnih tela Jehovinih svedoka biće ukinuto, čime će preko 2 300 skupština ostati bez zakonske registracije. Država bi mogla da zapleni svu imovinu podružnice, kao i mesta koja Svedoci širom Rusije koriste za sastajanje. Takođe, svaki Jehovin svedok mogao bi biti krivično gonjen samo zato što učestvuje u verskim aktivnostima. Očekuje se da će Vrhovni sud odluku povodom ovog zahteva doneti 5. aprila.

„Vodeće telo Jehovinih svedoka želi da skrene pažnju na ozbiljnost ove situacije“, izjavio je Dejvid Semonijan, portparol Jehovinih svedoka u glavnom sedištu. „Optužiti građane koji nisu nasilni i koji poštuju zakon da su teroristi očigledno predstavlja zloupotrebu zakona o borbi protiv ekstremizma. Takve optužbe su lažne i apsolutno neosnovane.“

Ovo nije prvi put da se Jehovini svedoci širom sveta odlučuju na ovakav korak. Pre skoro 20 godina, Svedoci su pisali pisma kako bi odbranili svoje suvernike u Rusiji od klevetničke kampanje koju su sprovodili neki predstavnici tadašnjih vlasti. Pored toga, Svedoci su i ranije organizovali kampanje pisanja pisama kako bi pokrenuli predstavnike vlasti da zaustave progonstvo Svedoka u nekim drugim zemljama, uključujući Jordan, Koreju i Malavi.

„Jasno je da čitanje Biblije, pevanje i zajednička molitva sa suvernicima nisu krivična dela“, dodaje gospodin Semonijan. „Nadamo se da će naša međunarodna kampanja pisanja pisama podstaći predstavnike ruskih vlasti da zaustave nepravdu koja se nanosi našim suvernicima.“

Kontakt:

Međunarodni: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel: +1 845 524 3000

Rusija: Jaroslav Sivuljski, tel: +7 812 702 2691