Vrati se na sadržaj

17. JUN 2015.
NEPAL

Jehovini svedoci pružaju humanitarnu pomoć nastradalima u zemljotresu u Nepalu

Jehovini svedoci pružaju humanitarnu pomoć nastradalima u zemljotresu u Nepalu

KATMANDU, Nepal. Jehovini svedoci iz Bangladeša, Indije, Japana, Nemačke, Sjedinjenih Država i Švajcarske pružaju pomoć nastradalima u razornom zemljotresu koji je 25. aprila 2015. pogodio Nepal. U tom zemljotresu je poginulo na hiljade ljudi, uključujući i jednu Svedokinju i njeno dvoje dece. Još jedan zemljotres desio se 12. maja 2015. Međutim, u ovom drugom zemljotresu niko od Svedoka nije izgubio život niti je pretrpeo teške telesne povrede ili veliki materijalni gubitak.

Jehovini svedoci obezbeđuju obroke dvaput dnevno svojim suvernicima i drugim žrtvama

Dan nakon prvog zemljotresa, predstavnici kancelarije Jehovinih svedoka u Nepalu posetili su svaku skupštinu u Katmanduu, oblasti koju je opustošio zemljotres, kako bi videli šta je potrebno učiniti. Ovaj potres je uništio 38 kuća Svedoka i oštetio još 126 kuća. Oni koji su ostali bez krova nad glavom bili su smešteni u domovima svojih suvernika, u Dvoranama Kraljevstva, kako Jehovini svedoci nazivaju objekte u kojima održavaju sastanke, kao i u šatorima. Kancelarija Svedoka iz Nepala šalje hranu ugroženima, a u njene prostorije stiže pomoć i iz Bangladeša, Indije i nepalskih gradova Birgunj, Damauli, Mahendranagar i Pohara. Odbor za humanitarnu pomoć organizuje timove dobrovoljaca iz redova Svedoka iz Indije, Japana i Nepala koji rade na izgradnji privremenih skloništa.

Dobrovoljci iz kancelarije Jehovinih svedoka u Nepalu odlažu humanitarnu pomoć pristiglu iz nepalskog grada Birgunja

Portparol Jehovinih svedoka u Nepalu, Ruben Tapalija, kaže: „Želimo da podmirimo ne samo fizičke potrebe ugroženih već i njihove duhovne potrebe. Pored toga što žrtvama obezbeđujemo hranu, vodu i smeštaj, takođe nastojimo da im pružimo utehu iz Biblije.“ Predstavnik glavnog sedišta Jehovinih svedoka, Gari Bro, boravio je na ovom području u periodu od 2. do 5. maja 2015. i obišao skupštine i porodice ugroženih. Gospodin Bro je 4. maja 2015. imao predavanje u sklopu jednog posebnog programa koji se simultano prenosio i u druge skupštine na ovom području. Pored toga, 5. maja 2015, stigao je i predstavnik podružnice Jehovinih svedoka iz Japana, Kendži Čiči. On je takođe obišao nastradale porodice i održao biblijske govore koji su ohrabrili prisutne.

Predstavnik glavnog sedišta Jehovinih svedoka, Gari Bro (desno), procenjuje nastalu štetu

Podružnica Jehovinih svedoka iz Nemačke poslala je jedan medicinski tim Svedoka u kom su bili anesteziolog, hirurg, medicinska sestra i medicinski tehničar. Na raspolaganju im je bila prenosiva oprema za hirurške intervencije i intenzivnu negu. Lekovi su stizali od Svedoka iz Bangladeša, Indije i Japana. Ovaj tim iz Evrope je sarađivao sa Odborom za humanitarnu pomoć, a Dvorane Kraljevstva su im služile kao mesta gde su pružali medicinsku negu pacijentima.

Tim za pružanje pomoći u jednoj Dvorani Kraljevstva u Katmanduu, gde se nastradalim Svedocima pruža hrana i smeštaj

Džejms Ričard Braun, međunarodni portparol u glavnom sedištu Jehovinih svedoka, kaže: „Pružanje pomoći nije završeno budući da uviđamo da je ljudima potrebno mnogo više od fizičkog oporavka nakon ovog strašnog događaja. Naši suvernici iz Nepala, kao i drugi preživeli, mogu računati na našu duhovnu i materijalnu pomoć. Oni su u našim mislima i molitvama.“

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Nemačka: Volfram Slupina, tel.: +49 6483 41 3110

Japan: Ičiki Macunaga, tel.: +81 46 233 0005

Nepal: Ruben Tapalija, tel.: +977 9813469616