Vrati se na sadržaj

9. OKTOBAR 2013.
NEMAČKA

U Nemačkoj otkriven spomenik Svedoku koji je preživeo holokaust

U Nemačkoj otkriven spomenik Svedoku koji je preživeo holokaust

SELTERS, Nemačka. U čast preminulog Maksa Libstera, Jehovinog svedoka koji je proveo preko pet godina u nacističkim koncentracionim logorima, 21. juna 2013. otkriven je spomenik u Rajhenbahu, u Lautertalu. Gradonačelnik i drugi gradski zvaničnici otkrili su spomenik na svečanosti kojoj su prisustvovali sugrađani i udovica gospodina Libstera, Simon Libster, koja je takođe Jehovin svedok.

Pošto je Maks Libster bio Jevrejin koji je živeo u Nemačkoj tokom Hitlerovog nacističkog režima, Gestapo ga je 1939. uhapsio. Gospodin Libster je bio u zatočeništvu u pet koncentracionih logora: Zaksenhauzenu, Nojengameu, Aušvicu, Buni i Buhenvaldu. Osam članova njegove porodice nije preživelo logor. Među njima je bio i njegov otac, čije je telo on lično odneo u krematorijum u Zaksenhauzenu.

Gospodin Libster je u koncentracionim logorima upoznao zatvorenike koji su bili Jehovini svedoci. Kada je oslobođen 1945, krstio se kao Jehovin svedok. Na jednoj od bronzanih ploča na spomeniku piše da je gospodinu Libsteru vera u Boga „davala snagu i želju da preživi“. Umro je 2008. u starosti od 93 godine.

Na pozivnici za ovaj događaj stoji da je gospodin Libster „bio potpuno uveren da hrišćanske vrednosti mogu podstaći ono najbolje u ljudima“. Volfram Slupina, portparol Jehovinih svedoka u Nemačkoj, izjavio je: „Drago nam je što je ovim činom sačuvana uspomena na hrabrost jednog od mnogih naših suvernika koji nisu pogazili svoja uverenja uprkos verskoj mržnji. Ovaj spomenik svedoči o tome koliko je snažna biblijska poruka mira i jedinstva, po kojoj Jehovini svedoci nastoje da žive.“

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Nemačka: Volfram Slupina, tel.: +49 6483 41 3110