Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

12. SEPTEMBAR 2014.
NEMAČKA

Komemoracija u čast Jehovinog svedoka kog su nacisti pogubili u Zaksenhauzenu

Komemoracija u čast Jehovinog svedoka kog su nacisti pogubili u Zaksenhauzenu

SELTERS, Nemačka. Komemorativna fondacija Brandenburga će 16. septembra 2014. organizovati svečanost na kojoj će biti obeleženo 75 godina od pogubljenja Augusta Dikmana u koncentracionom logoru Zaksenhauzen. On je prva osoba koju su nacisti javno pogubili zbog prigovora savesti u Drugom svetskom ratu.

August Dikman, oko 1936.

Gospodin Dikman je u oktobru 1937. odveden u koncentracioni logor Zaksenhauzen zbog onoga u šta je verovao kao Jehovin svedok. Tri dana nakon izbijanja Drugog svetskog rata 1939, Gestapo je pozvao gospodina Dikmana i naložio mu da se potpiše u vojnu knjižicu, čime bi postao nemački vojnik. Kada je to odbio, poslali su ga u samicu i upravnik logora je zatražio dozvolu od vođe SS štaba da ga pogubi pred drugim zatvorenicima. Stotine Jehovinih svedoka, kao i rođeni brat gospodina Dikmana, Hajnrih, bili su prinuđeni da 15. septembra 1939. prisustvuju njegovom pogubljenju. Dva dana kasnije, novine Njujork tajms su izvestile: „Augusta Dikmana, starog 29 godina [...] pogubio je streljački vod.“ U ovim novinama je takođe pisalo da je August kažnjen jer je odbio da se pridruži vojsci „iz verskih razloga“.

Spomen-ploča u čast preko 890 Jehovinih svedoka koji su bili zatvoreni u Zaksenhauzenu postavljena je 18. septembra 1999. na spoljašnji zid nekadašnjeg koncentracionog logora. Otkriven je i spomenik u znak sećanja na gospodina Dikmana.

Svečanost povodom obeležavanja 75 godina njegove smrti počeće kod njegovog spomenika i zatim će uslediti govori u nekadašnjoj zatvorskoj kuhinji. Doktor Detlef Garbe, autor i direktor Memorijalnog centra Nojengame, biće gostujući predavač.

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Nemačka: Volfram Slupina, tel.: +49 6483 41 3110