Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

30. DECEMBAR 2013.
KIRGIZIJA

Kirgiski sud presudio u korist prigovarača savesti

Kirgiski sud presudio u korist prigovarača savesti

BIŠKEK, Kirgizija. Ustavno veće Vrhovnog suda Kirgizije 19. novembra 2013. jednoglasno je donelo odluku da je sadašnji zakon o civilnoj službi neustavan i da krši pravo na slobodu veroispovesti. Sud je naložio vladi da izmeni zakon kako bi oni koji zbog prigovora savesti odbijaju da služe vojsku mogli da obavljaju civilnu službu koja nije u nadležnosti vojske.

Kirgizija je 2009. usvojila zakon koji omogućava civilnu službu. Međutim, ispostavilo se da je ova služba zapravo pod vojnom upravom. Oni koji su je obavljali bili su pod nadzorom vojnih lica, a nekima je naloženo da daju novac u vojne svrhe. Po završetku civilne službe automatski su bili uključeni u rezervni sastav vojske. Iz tih razloga, Jehovini svedoci su odbili takvu civilnu službu, zbog čega je protiv nekoliko njih podignuta optužnica za krivično delo.

Odlukom donetom u novembru potvrđeno je da su Svedoci iz opravdanih razloga odbili ponuđenu civilnu službu i da to nisu uradili da bi izbegli svoju građansku dužnost. Zapravo, ovaj sud je konstatovao da su Svedoci spremni da obavljaju civilnu službu koja nije u nadležnosti vojske. Očekuje se da će svi slučajevi u kojima su Svedoci krivično gonjeni biti ponovo razmotreni i rešeni u skladu sa izmenjenim zakonom.

Kamit Iskakov, portparol Jehovinih svedoka u Kirgiziji, izjavio je: „Ne samo što će ova odluka doprineti rešavanju pitanja prigovora savesti na vojnu obavezu već će pomoći i da kirgiske vlasti uvide da su Jehovini svedoci uvažena, međunarodna verska organizacija.“

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Kirgizija: Kamit Iskakov, tel.: +996 770 778 885