Vrati se na sadržaj

14. FEBRUAR 2014.
JUŽNA KOREJA

Galupova anketa u Južnoj Koreji otkrila promenu gledišta o prigovoru savesti

Galupova anketa u Južnoj Koreji otkrila promenu gledišta o prigovoru savesti

SEUL, Južna Koreja. Prema nedavno sprovedenoj Galupovoj anketi, sve više Korejaca odobrava odluku vlasti da omogući civilno služenje onima koji zbog prigovora savesti odbijaju vojnu obavezu. Od 4. do 7. novembra 2013, ukupno 1211 muškaraca i žena je učestvovalo u ovoj anketi u Koreji, koja je pokazala da je 68% ispitanika za to da se prigovaračima savesti umesto zatvorske kazne omogući civilna služba. Na osnovu ovih rezultata vidi se da je došlo do znatne promene u stavu javnosti, jer je prilikom slične ankete 2008. samo 29% ispitanika bilo za civilnu službu.

U pravnim krugovima u Koreji takođe ima onih koji bi više voleli da se slučajevi s prigovorom savesti rešavaju na drugačiji način, a ne zatvorskom kaznom. Urednik jednih novina i profesor Pravnog fakulteta na Nacionalnom univerzitetu u Seulu Han In-seop, u članku „Nedoumica o prigovoru savesti na vojnu službu“, napisao je: „Teško da će neki sudija reći da su ovi prigovarači prekršili etičke i društvene norme. Njih nema potrebe slati u pritvor, jer oni neće pokušati da pobegnu. Kad god osude nekog ko je uložio prigovor savesti, sudije se loše osećaju.“

O ljudskom pravu na prigovor savesti nedavno je bilo reči u nezavisnom filmu koji je napravila Državna komisija za ljudska prava Koreje. Deo filma je nazvan „Ledena reka“ i govori o Jehovinom svedoku koji je odbio da služi vojsku. Reditelj je rekao da je odlučio da snimi ovaj film nakon što je saznao da svake godine stotine Svedoka budu zatvoreni jer zbog prigovora savesti ne žele da služe vojsku. Prema izveštaju Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava iz juna 2013, od svih Svedoka koji su u zatvoru zbog prigovora savesti na služenje vojske, 93% ih se nalazi u Južnoj Koreji.

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Južna Koreja: Dae-il Hong, tel.: +82 31 690 0055