Vrati se na sadržaj

3. DECEMBAR 2012.
JERMENIJA

Jermenija mora da plati odštetu sedamnaestorici Jehovinih svedoka

Jermenija mora da plati odštetu sedamnaestorici Jehovinih svedoka

STRAZBUR, Francuska. Evropski sud za ljudska prava je 27. novembra 2012. doneo presudu da zbog kršenja ljudskih prava 17 mladih Jehovinih svedoka koji su uložili prigovor savesti jermenska vlada mora da plati odštetu u iznosu od 112 000 evra, kao i sudske troškove.

Ti mladići su 2005. godine obavljali civilnu službu. Međutim, kada su uvideli da je ta služba u nadležnosti vojske, savest im nije dozvoljavala da je odsluže do kraja. Nakon toga su bili uhapšeni i sudski gonjeni. Neki su zadržani u pritvoru na nekoliko meseci, a njih 11 je na kraju osuđeno na zatvorske kazne od dve do tri godine.

Evropski sud je utvrdio da su ova krivična gonjenja i pritvor nezakoniti jer 2005. godine u Jermeniji nije postojao zakon po kojem bi napuštanje civilne službe bilo krivično delo. Sud je smatrao da je Jermenija ugrozila pravo Svedoka na slobodu i sigurnost koje se garantuje prema članu 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Iako je vlada kasnije povukla tužbe protiv ovih 17 Svedoka, Jermenija je odbila da im plati odštetu zbog nezakonitih sudskih procesa i pritvora. Zato je ovaj sud naložio Jermeniji da plati odštetu zbog kršenja ljudskih prava, kao i sudske troškove.

Ovo je četvrta presuda Evropskog suda protiv Jermenije u slučajevima povezanim sa odbijanjem služenja vojske zbog prigovora savesti. U sva četiri slučaja, jermenske vlasti su ugrozile prava Jehovinih svedoka koji su uložili prigovor savesti i nepravedno su ih tretirale kao opasne kriminalce.

Advokat Jehovinih svedoka Andre Karbono izjavio je: „Ova presuda Evropskog suda predstavlja važan korak u ispravljanju nepravde koja je naneta tim Jehovinim svedocima. Niz pobeda koje su Jehovini svedoci izborili na ovom sudu šalje jasnu poruku o njihovom pravu da odbiju vojnu službu ostalim članicama Evropskog veća, kao i zemljama poput Eritreje, Južne Koreje i zemljama srednje Azije.“

Kontakt:

Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Jermenija: Tigran Harutjunjan, tel.: +374 93 900 482