Vrati se na sadržaj

14. JANUAR 2013.
FRANCUSKA

Najstarija državljanka Francuske, Ireniz Mulong

Najstarija državljanka Francuske, Ireniz Mulong

Ireniz Mulong, koja je u novembru 2012. napunila 112 godina, smatra se najstarijom državljankom Francuske. Mnogima je poznata kao Jehovin svedok.

Donedavno se mislilo da je Marija Rišar — koja je takođe živela u Francuskoj — najstarija osoba u toj zemlji. Ali ona je zapravo 22 dana mlađa od Ireniz. Marija Rišar, koja je umrla u oktobru prošle godine s nepunih 112 godina, takođe je bila Jehovin svedok.

Ireniz nije uvek imala lak život. Kada je imala samo dve godine, preživela je erupciju vulkana Mon Pele, koji se nalazi nedaleko od njenog rodnog sela na ostrvu Martinik. S 15 godina se preselila u Francusku Gijanu da bi se zaposlila i izdržavala porodicu. Kada se posle više godina vratila na Martinik, udala se i osnovala svoju porodicu. Nažalost, njen muž Andre je ubrzo umro, a ona je ostala sama s tri ćerke.

Da bi izdržavala sebe i svoju decu, Ireniz je radila na plantažama banana. Jedan od nekadašnjih radnika, koji danas ima oko 80 godina, još uvek je pamti kao marljivog radnika. On kaže: „Ona je u toku samo jednog dana uspevala da za isporuku pripremi preko 175 ogromnih grozdova banana!“

Iako joj život nije bio lak, Ireniz je uvek bila pozitivna. Ona ima 75 potomaka, a jedna od njih opisala ju je kao „veoma šaljivu i duhovitu osobu, koja je uvek spremna da s drugima razgovara o svojim dragim uspomenama.“ Mnoge druge starije osobe su slične njoj.

Iako dug životni vek zavisi od genetskih faktora, veoma su važni način života i pozitivan stav. Kada ih pitate za tajnu dugovečnosti, mnogi stogodišnjaci kažu da se drže ustaljene rutine, da se umereno hrane i da imaju snažnu želju za životom. U zaključku jedne studije se navodi: „Po svemu sudeći, to su veoma aktivne i dinamične osobe.“

Nasuprot ustaljenim verovanjima, dugovečne osobe nisu obavezno imale lagodan život. Jedno detaljno istraživanje u Francuskoj pokazalo je da su to uglavnom veliki borci, „izdržljive osobe koje su uspevale da nadvladaju životne nedaće“.

To se može reći i za Ireniz, koja je izdržala mnoge teškoće. Jedan od njenih unuka s divljenjem priča o njenom pozitivnom stavu. On kaže: „Iako sada jedva može da se kreće, ona se nikad ne žali.“

Ireniz je rođena u rimokatoličkoj porodici. Imala je mnoga pitanja o Bogu i o prolaznosti ljudskog života, ali je logične odgovore na ta pitanja dobila tek kada je proučavala Bibliju s Jehovinim svedocima. Kada je imala 74 godine, postala je Jehovin svedok. Kada je upitate šta joj pomaže da se izbori sa starošću i zdravstvenim problemima, ona često kaže: „Jehova je moja snaga. On je moja ’jaka mišica‘. Zato imam osećaj kao da se ’obnavljam iz dana u dan‘!“ (Ponovljeni zakoni 3:24; 2. Korinćanima 4:​16).