Vrati se na sadržaj

4. SEPTEMBAR 2017.
FINSKA

Jehovini svedoci pružaju utehu nakon napada u Turku, u Finskoj

Jehovini svedoci pružaju utehu nakon napada u Turku, u Finskoj

HELSINKI. U petak po podne, 18. avgusta 2017, jedna naša sestra je ubijena u Finskoj u napadu koji se istražuje kao čin terorizma čije su mete bile žene. U napadu koji se odigrao na trgu u Turku, gradu na jugozapadnoj obali Finske, pored naše sestre ubijena je još jedna žena, a ranjeno osmoro ljudi. Odmah nakon napada predstavnici finske podružnice, pokrajinski nadglednik i starešine pružili su utehu i podršku onima koji su pogođeni ovim tragičnim događajem.

Veiko Leinonen, portparol podružnice u Finskoj, rekao je: „Ovo je veoma tragičan i uznemiravajuć događaj. Naročito smo tužni što je jedna naša sestra pionirka ubijena u nasumičnom napadu dok je učestvovala u svedočenju u metropolama. Znamo da, uprkos svim merama opreza, nije uvek moguće sprečiti nepredviđene događaje, uključujući i nasilje i teror. Međutim, nastavljamo da tešimo jedni druge, a naročito porodicu ubijene sestre. Molimo se Jehovi da pruži unutrašnji mir onima koji su ožalošćeni zbog ovog bolnog gubitka. I dalje ćemo preduzimati praktične korake i nećemo dozvoliti da nas nadvlada preterana zabrinutost dok nastavljamo da propovedamo“ (Propovednik 9:11; Rimljanima 15:13; Filipljanima 4:6, 7).

Da bi pružila emocionalnu podršku i duhovnu pomoć, podružnica je poslala pismo svim skupštinama u Finskoj. Podružnica je takođe u Turku organizovala poseban sastanak za 135 braće i sestara koji učestvuju u svedočenju u metropolama kako bi ih ohrabrila. Ti pioniri su veoma hrabri i jedva čekaju da nastave sa svedočenjem na javnim mestima.

Mnogi koji žive u Turku veoma su uznemireni činjenicom da se ovaj napad dogodio u Finskoj, zemlji koju često opisuju kao jednu od najbezbednijih na svetu. Samo dan nakon napada, naša braća su saosećajno slušala i tešila ljude u službi na trgu na kom se desio napad i u službi od vrata do vrata.

Podružnica u Finskoj je zahvalna našem međunarodnom bratstvu za mnoge molitve i pisma podrške (1. Petrova 2:17, 5:9). Ali pre svega, svi zajedno zahvaljujemo Jehovi, Bogu „koji daje istrajnost i utehu“ (Rimljanima 15:5).

Kontakt:

Međunarodni: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 845 524 3000

Finska: Veiko Leinonen, tel.: +358 400 453 020