MANILA, Filipini. Pošto je supertajfun Haijan prouzrokovao ogromnu štetu, Jehovini svedoci su organizovali međunarodnu humanitarnu akciju za pomoć Filipinima koja je još uvek u toku.

Podružnica Jehovinih svedoka u Manili oformila je pet odbora za humanitarnu pomoć kako bi ugroženi dobili ono što im je potrebno. Više od 190 tona hrane i potrepština je poslato u centralni deo Filipina. Svedoci iz najmanje deset zemalja su se ponudili da pomognu. Dobrovoljci grade i popravljaju više od 2 000 kuća i pružaju medicinsku pomoć.

Oko 225 ljudi još uvek živi u šatorima koje su Svedoci postavili u privremenom kampu blizu grada Kalbajog, na ostrvu Samar. Prema procenama, između 15 i 20 posto onih koji su tu pronašli zaklon nisu Svedoci.

Ovaj tajfun je jedna od najjačih oluja koje su pogodile kopno. Broj poginulih je porastao na 6 201, a 1 785 osoba se i dalje vodi kao nestalo. Povređeno je oko 28 000 ljudi, a više od milion kuća je oštećeno. Filipinska podružnica Jehovinih svedoka u Manili izveštava da su 33 Svedoka poginula, a pretpostavlja se da je i 10 njih koji se vode kao nestali takođe nastradalo.

Član Vodećeg tela Jehovinih svedoka Mark Sanderson u poseti ugroženima nakon prirodne katastrofe

Počevši od 7. decembra 2013, član Vodećeg tela Jehovinih svedoka Mark Sanderson za sedam dana je posetio pet provincija u pogođenom području. On kaže: „Mnogi na Filipinima i dalje osećaju strašne posledice tajfuna Haijan. Spremni smo da i dalje šaljemo hranu, potrepštine i dobrovoljce i da pružamo utehu ugroženima.“

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Filipini: Din Jacek, tel.: +63 2 411 6090