Vrati se na sadržaj

17. FEBRUAR 2014.
FILIPINI

Najnovije: Jehovini svedoci pružaju humanitarnu pomoć nakon supertajfuna Haijan

Najnovije: Jehovini svedoci pružaju humanitarnu pomoć nakon supertajfuna Haijan

MANILA, Filipini. Pošto je supertajfun Haijan prouzrokovao ogromnu štetu, Jehovini svedoci su organizovali međunarodnu humanitarnu akciju za pomoć Filipinima koja je još uvek u toku.

Podružnica Jehovinih svedoka u Manili oformila je pet odbora za humanitarnu pomoć kako bi ugroženi dobili ono što im je potrebno. Više od 190 tona hrane i potrepština je poslato u centralni deo Filipina. Svedoci iz najmanje deset zemalja su se ponudili da pomognu. Dobrovoljci grade i popravljaju više od 2 000 kuća i pružaju medicinsku pomoć.

Oko 225 ljudi još uvek živi u šatorima koje su Svedoci postavili u privremenom kampu blizu grada Kalbajog, na ostrvu Samar. Prema procenama, između 15 i 20 posto onih koji su tu pronašli zaklon nisu Svedoci.

Ovaj tajfun je jedna od najjačih oluja koje su pogodile kopno. Broj poginulih je porastao na 6 201, a 1 785 osoba se i dalje vodi kao nestalo. Povređeno je oko 28 000 ljudi, a više od milion kuća je oštećeno. Filipinska podružnica Jehovinih svedoka u Manili izveštava da su 33 Svedoka poginula, a pretpostavlja se da je i 10 njih koji se vode kao nestali takođe nastradalo.

Član Vodećeg tela Jehovinih svedoka Mark Sanderson u poseti ugroženima nakon prirodne katastrofe

Počevši od 7. decembra 2013, član Vodećeg tela Jehovinih svedoka Mark Sanderson za sedam dana je posetio pet provincija u pogođenom području. On kaže: „Mnogi na Filipinima i dalje osećaju strašne posledice tajfuna Haijan. Spremni smo da i dalje šaljemo hranu, potrepštine i dobrovoljce i da pružamo utehu ugroženima.“

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Filipini: Din Jacek, tel.: +63 2 411 6090