Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

1. NOVEMBAR 2016.
FILIPINI

Jehovini svedoci pružaju humanitarnu pomoć nakon dva uzastopna tajfuna na Filipinima

Jehovini svedoci pružaju humanitarnu pomoć nakon dva uzastopna tajfuna na Filipinima

Dana 16. i 19. oktobra 2016, tajfuni Sarika (među lokalnim stanovništvom poznat kao Karen), odnosno Haima (na Filipinima poznat kao Lovin) pogodili su ostrvo Luzon, koje se nalazi na severu Filipina. Jehovini svedoci pomažu svojim suvernicima i ostalim ljudima koji su pretrpeli udare ovih tajfuna. Haima, tajfun 4. kategorije, jedan je od najjačih tajfuna koji su pogodili Filipine nakon smrtonosnog supertajfuna Haijan (na Filipinima poznat kao Jolanda), koji je 2013. pogodio ovo područje.

Na Filipinima ima 200 000 Jehovinih svedoka i u ovoj prirodnoj katastrofi niko od njih nije izgubio život, niti je pretrpeo ozbiljnije povrede. Međutim, prvi izveštaji s ovog područja ukazuju da su jaki vetrovi, poplave i klizišta izazvani tajfunom Haima oštetili najmanje 1 058 kuća Svedoka i 43 objekta u kojima oni održavaju svoje verske sastanke.

Podružnica Jehovinih svedoka na Filipinima organizovala je Odbor za humanitarnu pomoć u gradu Tugegarao, na ostrvu Luzon. Ovaj Odbor prikuplja neophodna sredstva, kao što su hrana i voda za piće. Do sada je na pogođena područja otpremljeno osam kamiona s humanitarnom pomoći. Ova podružnica je započela i sa izgradnjom privremenog smeštaja, kao i s popravkom oštećenih kuća i objekata u kojima se održavaju verski sastanci Svedoka.

Vodeće telo Jehovinih svedoka iz svog glavnog sedišta koordinira pružanjem humanitarne pomoći koristeći novac od dobrovoljnih priloga za međunarodno delo propovedanja.

Kontakt:

Međunarodni: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Filipini: Din Jacek, tel.: +63 2 224 4444