MANILA, Filipini. Supertajfun Haijan (na Filipinima poznat kao Jolanda), jedna od najsnažnijih oluja koja je pogodila kopno, 8. novembra 2013. je protutnjao Filipinima.

Filipinska podružnica Jehovinih svedoka u Manili izvestila je 13. novembra 2013. da je 27 Svedoka izgubilo život. Uništeno je više od 100 kuća Svedoka i pet objekata u kojima održavaju svoje sastanke.

Vodeće telo Jehovinih svedoka iz glavnog sedišta u Bruklinu, u Njujorku, organizuje i nadgleda pružanje humanitarne pomoći širom sveta. Zahvaljujući tome, filipinska podružnica je organizovala isporuku hrane, vode, lekova i drugih potrepština u pogođena područja. Do nedelje, 10. novembra, stiglo je oko deset kombija s neophodnim zalihama, a sledećeg dana je poslato još nekoliko kamiona.

Ovo područje se još uvek nije oporavilo od zemljotresa jačine 7,2 stepena, koji je zadesio Filipine 15. oktobra 2013. i usmrtio 218 osoba. U tom snažnom zemljotresu život su izgubila tri Jehovina svedoka, jedan usled klizišta zemlje, a dva kada su im se srušile kuće. Zemljotres je usledio nakon što je tajfun Nari 12. oktobra 2013. pogodio Filipine i odneo 13 ljudskih života.

Vodeće telo Jehovinih svedoka finansira humanitarni rad tako što mudro raspolaže dobrovoljnim prilozima iz celog sveta. Takođe procenjuje kolika je potreba za dobrovoljcima i u saradnji s podružnicama iz celog sveta šalje kvalifikovane dobrovoljce. Na taj način se u dogovoru s lokalnim vlastima i drugim humanitarnim organizacijama pruža potrebna pomoć.

Portparol Jehovinih svedoka na Filipinima Din Jacek rekao je: „Veoma smo žalosni što je toliko ljudi izgubilo život u ovim katastrofama. Žrtvama ove nepogode preko je potrebna uteha kako zbog materijalnog gubitka, tako i zbog duševnog bola. I dalje ćemo davati sve od sebe da bismo pružali praktičnu i duhovnu pomoć našim prijateljima i bližnjima.“

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Filipini: Din Jacek, tel.: +63 2 411 6090