Vrati se na sadržaj

14. NOVEMBAR 2013.
FILIPINI

Supertajfun Haijan opustošio centralnu oblast Filipina

Supertajfun Haijan opustošio centralnu oblast Filipina

MANILA, Filipini. Supertajfun Haijan (na Filipinima poznat kao Jolanda), jedna od najsnažnijih oluja koja je pogodila kopno, 8. novembra 2013. je protutnjao Filipinima.

Filipinska podružnica Jehovinih svedoka u Manili izvestila je 13. novembra 2013. da je 27 Svedoka izgubilo život. Uništeno je više od 100 kuća Svedoka i pet objekata u kojima održavaju svoje sastanke.

Vodeće telo Jehovinih svedoka iz glavnog sedišta u Bruklinu, u Njujorku, organizuje i nadgleda pružanje humanitarne pomoći širom sveta. Zahvaljujući tome, filipinska podružnica je organizovala isporuku hrane, vode, lekova i drugih potrepština u pogođena područja. Do nedelje, 10. novembra, stiglo je oko deset kombija s neophodnim zalihama, a sledećeg dana je poslato još nekoliko kamiona.

Ovo područje se još uvek nije oporavilo od zemljotresa jačine 7,2 stepena, koji je zadesio Filipine 15. oktobra 2013. i usmrtio 218 osoba. U tom snažnom zemljotresu život su izgubila tri Jehovina svedoka, jedan usled klizišta zemlje, a dva kada su im se srušile kuće. Zemljotres je usledio nakon što je tajfun Nari 12. oktobra 2013. pogodio Filipine i odneo 13 ljudskih života.

Vodeće telo Jehovinih svedoka finansira humanitarni rad tako što mudro raspolaže dobrovoljnim prilozima iz celog sveta. Takođe procenjuje kolika je potreba za dobrovoljcima i u saradnji s podružnicama iz celog sveta šalje kvalifikovane dobrovoljce. Na taj način se u dogovoru s lokalnim vlastima i drugim humanitarnim organizacijama pruža potrebna pomoć.

Portparol Jehovinih svedoka na Filipinima Din Jacek rekao je: „Veoma smo žalosni što je toliko ljudi izgubilo život u ovim katastrofama. Žrtvama ove nepogode preko je potrebna uteha kako zbog materijalnog gubitka, tako i zbog duševnog bola. I dalje ćemo davati sve od sebe da bismo pružali praktičnu i duhovnu pomoć našim prijateljima i bližnjima.“

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Filipini: Din Jacek, tel.: +63 2 411 6090