Vrati se na sadržaj

7. OKTOBAR 2015.
AUSTRIJA

Otkrivena spomen-ploča u čast Jehovinog svedoka iz Austrije kog su pogubili nacisti

Otkrivena spomen-ploča u čast Jehovinog svedoka iz Austrije kog su pogubili nacisti

Gabriele Votava, predsednica bečkog okruga Majdling, drži govor povodom otkrivanja spomen-ploče

BEČ. Dana 13. maja 2015, otkrivena je spomen-ploča u čast Gerharda Štajnahera, Jehovinog svedoka kog su pre 75 godina pogubili nacisti zato što nije hteo da pristupi nemačkoj vojsci. Ovom skupu je prisustvovalo oko 400 osoba. Gabriele Votava, predsednica bečkog okruga Majdling, održala je govor prilikom otkrivanja spomen-ploče, koja je postavljena na zid nekadašnje kuće porodice Štajnaher u Majdlingu, u ulici Lengenfeldgase 68.

Tema ovog skupa bila je „Ne mogu da pucam“. Te reči je izgovorio mladi Gerhard Štajnaher kada je uložio žalbu tražeći pomilovanje. Ova jednostavna izjava na upečatljiv način odražava hrišćanske vrednosti koje je zastupao Gerhard Štajnaher, kao što je Isusova zapovest zabeležena u Mateju 19:19: „Voli svog bližnjeg kao samog sebe.“

Gerhard je od rane mladosti proučavao Sveto pismo. Kada je imao 17 godina, odlučio je da postane Jehovin svedok. Uhapšen je 15. septembra 1939. zato što je na temelju savesti odbio da stupi u vojsku i da položi zakletvu na lojalnost Hitleru. Nakon što je šest sedmica bio zatvoren u Beču, prebačen je u pritvor Moabit u Berlinu, u Nemačkoj.

Prvog dana saslušanja, 11. novembra 1939, gospodin Štajnaher je bio otpužen za podrivanje ratnog pohoda i osuđen na smrtnu kaznu. Uložio je žalbu koju je temeljio na svojim verskim uverenjima. Međutim, 2. marta 1940, vojni sud Trećeg rajha (Reichskriegsgericht) potvrdio je smrtnu kaznu. Četiri sedmice kasnije, 30. marta, pogubljen je na giljotini u ozloglašenom berlinskom zatvoru Plecenze. Imao je 19 godina.

Nakon otkrivanja spomen-ploče, program je nastavljen u dvorani obližnje škole. Između ostalog, prisutni su mogli pogledati izložbu o istoriji porodice Štajnaher. Među izloženim predmetima bila je i mala kutija, pronađena 1976, sa 28 pisama koja su Ignac i Luize Štajnaher napisali svom sinu Gerhardu dok je bio u zatvoru. U kutiji je bilo i 25 razglednica i pisama koja je Gerhard napisao svojim roditeljima da bi ih utešio i da bi im rekao da se i dalje čvrsto drži onoga u šta su kao porodica verovali.

Kada je Gerhardova majka Luize umrla 1976, u kući porodice Štajnaher pronađena je ova kutija s pismima i razglednicama

U članku bečkog nedeljnika Wiener Bezirkszeitung pisalo je da je ova spomen-ploča „trajan podsetnik“ na hrabre postupke ovog mladića koji su „iz zaborava izneti na svetlost dana“. Članak je s velikim divljenjem rekao za Gerharda Štajnahera: „On je bio spreman da umre za načela po kojima je živeo.“

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Austrija: Johan Cimerman, tel.: +43 1 804 53 45

Nemačka: Volfram Slupina, tel.: +49 6483 41 3110