Vrati se na sadržaj

1. NOVEMBAR 2012.
AUSTRIJA

Austrija mora da obešteti Jehovine svedoke

Austrija mora da obešteti Jehovine svedoke

STRAZBUR, Francuska. Evropski sud za ljudska prava je 25. septembra 2012. doneo presudu po kojoj je austrijska vlada kriva za diskriminaciju Jehovinih svedoka i zato mora da plati skoro 13 000 evra na ime sudskih i ostalih troškova Jehovinih svedoka.

Austrijska vlada je 2002. odbila da dâ dozvolu za boravak dvojici Jehovinih svedoka s Filipina koji su hteli da pomažu Svedocima u Austriji koji govore jezik tagalog. U jednom drugom slučaju, vlada je naložila Svedocima da plate porez na poklon za priloge koje su dobili 1999. godine. Vlada je ovako postupila u oba slučaja zato što Jehovini svedoci nisu bili priznati kao religija, već samo kao verska zajednica, što je niži status. Zbog toga Svedoci nisu imali prava na određene pogodnosti koje imaju druge priznate religije.

Ovo je šesta presuda Evropskog suda u korist Jehovinih svedoka protiv Austrije, kojom se potvrđuje presuda iz 2008. godine. Prema toj presudi, sud je zaključio da je trebalo da Svedoci u „znatno kraćem periodu“ budu priznati kao religija, budući da „dugo postoje u svetu“, kao i u Austriji.

Svedoci se nadaju da će ova poslednja pobeda na Evropskom sudu pomoći da se zaštite osnovne slobode i spreči verska diskriminacija, što će koristiti ne samo njihovim suvernicima već i svim građanima zemalja članica Saveta Evrope.

Kontakt:

Dž. Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Austrija: Johan Cimerman, tel.: +43 1 804 53 45