Vrati se na sadržaj

2. OKTOBAR 2019.
TADŽIKISTAN

Tadžikistanske vlasti nepravedno osudile 68-godišnjeg brata Šamila Hakimova na sedam i po godina zatvora

Gradski sud u Kujandu, u Tadžikistanu, 10. septembra 2019. osudio je brata Šamila Hakimova na sedam i po godina zatvora samo zato što je s drugima razgovarao o svojim verovanjima. Jehovini svedoci su uložili žalbu na presudu.

Nevolje brata Hakimova nastupile su početkom 2019. Tadžikistanske vlasti su 26. februara uhapsile 68-godišnjeg Šamila, optužujući ga za „podsticanje na versku mržnju“. Sud mu je nakon toga odredio pritvor u kom je ostao šest meseci jer mu je pritvor produžavan. Pored nepravde koju je doživeo kada je poslat u zatvor, brat Hakimov ima problema s visokim pritiskom i još uvek se nije oporavio od nedavne operacije.

Od 2017, kada je 18-godišnji Danil Islamov osuđen na šestomesečnu zatvorsku kaznu zato što je odbio da obuče vojnu uniformu, ovo je prvi slučaj da je neki Jehovin svedok zatvoren u Tadžikistanu. Ova zemlja je sada jedna od pet zemalja u kojima se u zatvoru nalazi barem jedan Jehovin svedok. Ostale četiri zemlje su Eritreja, Rusija, Singapur i Turkmenistan.

Molimo se da Jehova i dalje pruža bratu Hakimovu sve što mu je neophodno kako bi mogao da izdrži nevolju koja ga je zadesila (Rimljanima 15:5).