Vrati se na sadržaj

14. AVGUST 2019.
SLOVAČKA

Prvi regionalni kongres na romskom jeziku

Jedna od 19 osoba koje su se krstile

Naša braća su održala prvi regionalni kongres na romskom jeziku u Slovačkoj, 20. i 21. jula 2019, na stadionu za zimske sportove u gradu Mihalovce. Najveći broj prisutnih tokom ovog skraćenog programa bio je 1 276. Krstilo se 19 osoba.

Među prisutnima su bila braća i sestre koja su došla iz četiri zemlje: Belgije, Velike Britanije, Ukrajine i Češke. Jedan od najlepših delova programa u kom su prisutni uživali na svom maternjem jeziku bio je film Priča o Josiji: Voli Jehovu, mrzi ono što je zlo.

Ovaj kongres je održan samo pet godina otkako je osnovana prva skupština na romskom u Slovačkoj, a to je bilo u novembru 2014. Trenutno na području podružnice za Češku i Slovačku postoji 9 skupština na romskom, 10 grupa i 14 predgrupa na romskom jeziku.

Menadžer pomenutog stadiona, Peter Tirpak, rekao je: „Saradnja s vama, Jehovinim svedocima, bila je izuzetna. Uvek ste održali svoju reč. Biće nam drago da ponovo dođete.“

Peter Varga, koji je služio kao nadglednik kongresnog programa, rekao je: „Nikada nisam prisustvovao ovakvom kongresu. Za našu dragu braću i sestre, koji govore romski, ovo je zaista bio nezaboravan događaj. Nakon zaključne pesme, počeli su da grle jedni druge iako se nikada ranije nisu upoznali. Mnogi su bili ganuti do suza.“

Mnogo nam je drago što u Slovačkoj imamo 1 010 objavitelja koji govore romski. Ovakvi kongresi ističu iskrenu bratsku ljubav među Jehovinim narodom (Jovan 13:34, 35).