Vrati se na sadržaj

Regionalni sud u Orelu

14. MAJ 2019.
RUSIJA

Saslušanje povodom žalbe na presudu Kristensenu uskoro se završava

Saslušanje povodom žalbe na presudu Kristensenu uskoro se završava

U utorak, 7. maja 2019, na Regionalnom sudu u Orelu započeto je saslušanje Denisa Kristensena povodom žalbe na šestogodišnju zatvorsku kaznu, na koju je osuđen zbog ispovedanja svoje vere. I ovaj sud sledi obrazac ostalih sudova u Rusiji i odbija da prihvati ono što advokati odbrane smatraju obiljem dokaza da je Denis nedužan. Tročlano sudsko veće će možda već do kraja ove sedmice doneti odluku o žalbi.

Prvog dana saslušanja, mnoga braća i sestre došli su u sudnicu da pruže podršku bratu Denisu. Saslušanju su prisustvovale i diplomate iz raznih zemalja, novinari i oni koji se bore za ljudska prava. Saslušanje je započeto u maloj prostoriji u kojoj je bilo mesta samo za 20 do 25 osoba, tako da više od 50 osoba koje su došle nisu mogle da uđu. Međutim, sud je prihvatio predlog Denisovih advokata da se saslušanje održi u većoj prostoriji koja prima do 80 osoba. Sud je raspušten posle samo tri sata.

Drugog dana saslušanja, sudije su odbile zahtev odbrane da preispitaju veliki broj dokaza koji potvrđuju da Denis nije kriv. Denisovi advokati su uvereni da bi to bio dokaz da je prethodna presuda nepravedna. Na kraju dana, Sud je objavio da će saslušanje biti nastavljeno u četvrtak 16. maja, kada će biti iznete završne reči.

I dalje se molimo da naša braća u Rusiji zadrže mir i snažnu veru u Jehovino obećanje da će ih na kraju izbaviti od onih koji ih preziru (Psalam 12:5).