Vrati se na sadržaj

Ruski agenti – sa oružjem i velikom macolom – kreću na jedan od 31 doma u koji su upali u gradu Nižnji Novgorod, u julu 2019.

7. AVGUST 2019.
RUSIJA

Ruski agenti upali u više od 600 domova Jehovinih svedoka

U proteklih 18 meseci, lokalna policija i agenti službe državne bezbednosti (FSB) upali su u 613 domova naše braće i sestara. Od januara 2019, predstavnici vlasti su pretresli 332 doma naše braće. Poređenja radi, tokom cele prošle godine pretresen je 281 dom Svedoka.

Predstavnici vlasti su u tom pogledu bili posebno aktivni u poslednjih nekoliko meseci. U junu se dogodio 71 upad a u julu 68. U poređenju sa 23,4 upada mesečno, koliko je u proseku bilo 2018, to je znatan porast u broju upada.

Predstavnici ruskih vlasti upadaju u dom u gradu Nižnji Novgorod

Kako izgleda uobičajeni upad? Pripadnici snaga bezbednosti, maskirani i naoružani do zuba, nasilno ulaze u kuću ili stan. Kada uđu, agenti često upere oružje u lice Jehovinih svedoka, čak i u decu i starije, kao da se radi o okorelim i opasnim kriminalcima. Zato i ne čudi što se nekoliko eksperata slaže sa dr Derekom Dejvisom, bivšim direktorom Instituta za crkveno-državne studije „Džozef Martin Doson“, pri Univerzitetu Bejlor, koji je rekao: „To što Rusija nasilno progoni mirnu grupu kao što su Jehovini svedoci, to je ono što je ’ekstremno‘.“

Nažalost, s povećanjem broja upada povećao se i broj krivičnih prijava protiv naše braće. Trenutno su u Rusiji i na Krimu podnete krivične prijave protiv 244 naših suvernika. U decembru 2018, bilo je 110 krivičnih prijava, što znači da se broj prijava više nego udvostručio. Od 244 braće i sestara koje čeka suđenje, 39 je u pritvoru, 27 je u kućnom pritvoru a preko 100 trpi neka druga ograničenja.

Iako su naša braća i sestre i dalje meta ruskih vlasti, nećemo se pokolebati zbog nevolja koje oni moraju da trpe. Naprotiv, takvi izveštaji nas jačaju jer znamo da naši suvernici verno i istrajno služe Bogu. Mi hvalimo Jehovu i zahvaljujemo mu što uslišava naše brojne molitve za njih i uvereni smo da će to i dalje činiti (1. Solunjanima 3:3, 7).