Vrati se na sadržaj

31. OKTOBAR 2019.
MEKSIKO

Objavljen biblijski prevod Novi svet na jeziku cocil

Objavljen biblijski prevod Novi svet na jeziku cocil

Na regionalnom kongresu održanom 25. oktobra 2019. u kulturnom i poslovnom centru Poliforum u Tukstla Gutijerezu, u meksičkoj državi Čijapas, brat Armando Očoa, član Odbora podružnice za Srednju Ameriku, objavio je izlaženje biblijskog prevoda Novi svet na jeziku cocil. Program se putem video-veze prenosio i u kongresnom centru u sklopu istog kompleksa. Ukupno je bilo 3747 prisutnih.

Grčki deo biblijskog prevoda Novi svet na jeziku cocil, objavljen 26. decembra 2014, distribuisan je ljudima koji govore ovim jezikom, od kojih većina živi u planinama ili nizijama države Čijapas. Od oko 16000000 starosedelaca u Meksiku, otprilike 500000 govori cocil, uključujući i 2814 Jehovinih svedoka.

Prevodioci koji su radili na ovom projektu suočili su se sa nekoliko problema. Na primer, na jeziku cocil nema puno svetovne literature i dostupno je samo nekoliko rečnika. Takođe, postoji sedam različitih dijalekata. Prevodioci su zbog toga morali pažljivo da biraju reči kako bi svi koji govore jezikom cocil mogli razumeti taj prevod.

Jedan od prevodilaca je rekao: „Ovaj prevod će pomoći ljudima da postanu bliski s Bogom jer sadrži njegovo ime, Jehova. U druga dva prevoda na jeziku cocil Božje ime se nalazi samo jednom, u fusnoti u Izlasku. Ovo će biti prvi prevod na ovom jeziku koji će vratiti Božje ime na sva mesta na kojima se prvobitno i nalazilo.“ Osim toga, jedan objavitelj koji govori cocil primetio je da su „drugi prevodi Biblije na ovom jeziku veoma skupi. Malo njih može priuštiti Bibliju. Ali ovaj prevod će biti besplatan i dostupan svima.“

Ovaj prevod Biblije će bez sumnje koristiti svima koji govore cocil i „koji su svesni svojih duhovnih potreba“ (Matej 5:3).