Vrati se na sadržaj

Dvanaestorica braće koja su zbog prigovora savesti 2012. bila osuđena prikazana su na fotografiji iz januara 2019. sa svojim advokatima (u sredini)

9. DECEMBAR 2019.
JERMENIJA

Evropski sud presudio da su 22 brata iz Jermenije nepravedno osuđena

Evropski sud za ljudska prava je 5. decembra 2019. doneo jednoglasnu presudu u slučaju 22 Jehovina svedoka iz Jermenije koji su nepravedno osuđeni za navodno izbegavanje obavezne vojne službe. Ovaj sud im je odredio novčanu nadoknadu u iznosu od ukupno 242000 evra, što je najveća suma koja je ikada dodeljena našoj braći koja su uložila prigovor savesti.

Godine 2012, ova braća su osuđena zbog prigovora savesti na vojnu službu i zbog odbijanja civilne službe. Oni su odbili civilnu službu zato što je ona u to vreme bila pod vojnom upravom i nije bila u potpunosti civilnog karaktera. Tako su do 2013. sva naša braća osim dvojice dobila i odslužila zatvorske kazne. Te godine je Jermenija odvojila civilnu službu od vojne i prestala da šalje našu braću u zatvor zbog prigovora savesti.

Prilikom izricanja presude 5. decembra, Evropski sud se pozvao na presudu donetu u korist Svedoka 2017, u slučaju Adjan i drugi protiv Jermenije. Ovaj sud je naveo da su jermenske vlasti dobro znale za ovaj slučaj koji je vrlo sličan slučajevima ta 22 brata i da je zato trebalo da pokušaju da nađu neko sporazumno rešenje. Uprkos naporima naše braće u Jermeniji da reše ove slučajeve, vlasti su odbijale da prihvate bilo kakvo sporazumno rešenje. Zato je Evropski sud jednoglasno doneo presudu u korist naše braće.

Međutim, drago nam je što se stav jermenskih vlasti prema ljudima koji ulažu prigovor savesti veoma promenio od 2013. Naša braća više ne idu u zatvor niti imaju problema zbog kriminalnih dosijea. U prethodnih sedam godina, civilna služba u Jermeniji je čak poslužila kao model drugim državama kako treba da izgleda alternativna služba. Pa ipak, prema presudi od 5. decembra, Evropski sud za ljudska prava smatra Jermeniju odgovornom za propust da se povinuje međunarodnom zakonu u 2012. godini.

Ovom presudom, Evropski sud je poslao jasnu poruku da je spreman da oštro kazni zemlju koja bi kršila međunarodne zakone o ljudskim pravima. Zahvalni smo Jehovi što je omogućio našoj braći u Jermeniji da izvojuju ovu posebnu pravnu pobedu. Molimo se da ova presuda na neki način pomogne i braći u drugim zemljama kada ulože prigovor savesti na vojnu službu i da im se omogući civilna služba, koja trenutno ne postoji u zemljama kao što su Azerbejdžan, Južna Koreja, Turska i Turkmenistan.