Vrati se na sadržaj

Naša braća i sestre pružaju informacije o metodama lečenja bez transfuzije, na kongresu Naučnih udruženja za hirurgiju održanom u Rimu

27. JUN 2019.
ITALIJA

Lekari na dva veća medicinska kongresa u Italiji pokazali zanimanje za metode lečenja bez transfuzije

Medicinski stručnjaci na našem štandu na kongresu SIAARTI-ja u Palermu

Mnogi lekari su pohvalno govorili o mreži koju je naša organizacija razvila širom sveta za pružanje informacija o medicinskim i hirurškim rešenjima zahvaljujući kojima se može izbeći transfuzija krvi. Služba za saradnju s bolnicama (Italija), koja se nalazi u podružnici Jehovinih svedoka u Rimu, deo je ove međunarodne mreže. Krajem prošle godine, predstavnici te Službe za saradnju s bolnicama i članovi lokalnog Odbora za odnose s bolnicama postavili su svoj štand tokom kongresa Italijanskog udruženja za anesteziju, analgeziju, resuscitaciju i intenzivnu negu (SIAARTI), koji je održan od 10. do 13. oktobra 2018. u Palermu, na Siciliji. Čim je ovaj kongres završen, naša braća su postavila svoj štand na kongresu Naučnih udruženja za hirurgiju, koji je bio održan u Kongresnom centru „La Nuvola“ u Rimu.

Ovakvi kongresi pružaju mogućnost da se mnogim zainteresovanim medicinskim stručnjacima dostave najnovije informacije o beskrvnoj medicini. Kongresu u Palermu prisustvovalo je 2800 anesteziologa. Kongresu u Rimu, koji se smatra najvećim kongresom hirurga koji je ikada održan u Italiji, prisustvovalo je 3500 hirurga. Prisustvovali su i predstavnici raznih uvaženih medicinskih institucija, kao što su članovi svih italijanskih udruženja hirurga i članovi italijanskog ogranka Američkog koledža hirurga. Među sponzorima ovog događaja bilo je i nekoliko državnih institucija, kao što je Ministarstvo zdravlja.

Anesteziolog Vinčenco Skuderi, sa Poliklinike Katanije, na Siciliji, posetio je naš štand na kongresu u Palermu. On je 18. januara 2019. izvršio veoma komplikovan zahvat bez upotrebe krvi kada je operisao jednog Jehovinog svedoka koji je imao disekciju aorte. Dr Skuderi kaže: „Mnogo su mi pomogle informacije [sa vašeg štanda] na kongresu SIAARTI-ja 2018. Materijal koji ste delili bio mi je od velike koristi.“

Trenutno je preko 5000 lekara u Italiji spremno da leči Jehovine svedoke koristeći bezbedne i efikasne medicinske i hirurške metode prilikom kojih se ne zahteva upotreba transfuzije krvi. U Italiji se svake godine u proseku 16000 Jehovinih svedoka leči na ovaj način.