Vrati se na sadržaj

Palata pravde u Rimu, sedište Vrhovnog kasacionog suda

1. OKTOBAR 2019.
ITALIJA

Italijanski vrhovni sud podržao pravo na ravnopravno versko vaspitanje u slučaju zajedničkog starateljstva nad detetom

Vrhovni kasacioni sud u Rimu je 30. avgusta 2019. doneo značajnu odluku u vezi starateljstva nad detetom i roditeljskih prava. Ovaj sud, najviši u Italiji, podržao je pravo majke, koja je Jehovin svedok, da svoje maloletno dete poučava svojim verskim uverenjima.

Otac deteta, koji nije Svedok i živi odvojeno od majke deteta, insistirao je da dete treba da se poučava isključivo njegovim verskim uverenjima. Dva niža suda presudila su u njegovu korist, tvrdeći da bi poučavanje deteta nekoj drugoj religiji „bilo zbunjujuće za dete“. Zbog tih odluka, majci nije bilo dozvoljeno da svog sina poučava onome u šta ona veruje. Vrhovni sud je poništio odluke nižih sudova i potvrdio da maloletnik ima pravo na „jednak odnos sa oba roditelja“. Ovaj sud je takođe istakao da su sve verske zajednice „jednake pred zakonom“ i zato je postupke nižih sudova prema Jehovinim svedocima okarakterisao kao diskriminaciju. Prema odluci Vrhovnog suda, ukoliko se roditelji ne mogu složiti oko toga u duhu koje religije će vaspitavati svoje dete, sudija nema pravo da odlučuje o tome koja je religija bolja.

Nadamo se da će ova odluka Vrhovnog suda poslužiti kao presedan za buduće slučajeve zajedničkog starateljstva u Italiji. Ona će svakako pomoći roditeljima koji se trude da pomognu svojoj deci da usvoje Jehovin način razmišljanja (Efešanima 6:4).