Vrati se na sadržaj

Braća Paulos Ejasu, Ajzak Mogos i Negede Teklemarijam nalaze se u eritrejskom zatvoru od 17. septembra 1994.

17. SEPTEMBAR 2019.
ERITREJA

Dvadeset pet godina u zatvoru u Eritreji

Jehovini svedoci u Eritreji već nekoliko decenija doživljavaju izuzetno žestoko progonstvo. Sedamnaestog septembra 2019. navršilo se 25 godina kako su naša tri brata, Paulos Ejasu, Ajzak Mogos i Negede Teklemarijam zatvorena. Osim njih, u zatvorima se nalazi još 39 braće i 10 sestara.

Niko od naše braće i sestara koji se nalaze u zatvoru nikada nije zvanično optužen, nije imao priliku da se brani pred sudom niti je zvanično osuđen za neko kazneno delo. Ne znaju kada će biti pušteni. Četvorica braće su umrla u zatvoru, a trojica su preminula nakon oslobođenja zbog užasnih uslova u kojima su bili zatvoreni.

Progonstvo u Eritreji se pooštrilo 25. oktobra 1994, godinu i po dana nakon što se Eritreja odvojila od Etiopije i postala nezavisna država. Novi predsednik je objavio da Jehovini svedoci koji su rođeni u Eritreji više neće imati državljanstvo, prvenstveno zbog svoje hrišćanske neutralnosti. Našoj braći i sestrama su takođe bila oduzeta i osnovna građanska prava. Jehovini svedoci, između ostalog, više nemaju pravo na kompletno svetovno obrazovanje, ne mogu da otvore svoje firme niti mogu da izlaze iz zemlje.

Najistaknutije organizacije za borbu za ljudska prava izrazile su svoju zabrinutost zbog toga što se Eritreja otvoreno oglušuje o međunarodne standarde ljudskih prava, uključujući i slučajeve koji se tiču naših suvernika. Eritreja nije uvažila preporuke koje su ove organizacije dale.

Pročitajte „POSEBAN IZVEŠTAJ: Progonstvo Jehovinih svedoka u Eritreji

I dalje ćemo informisati predstavnike vlasti i druge uticajne osobe o situaciji u Eritreji. Dok naša braća i sestre tokom surovog progonstva i dalje pokazuju nepokolebljivu veru i hrabrost, oslanjamo se na to da će im Jehova pomoći i da će biti njihovo utočište (Psalam 94:22).