Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Šta ako sam usamljen?

Šta ako sam usamljen?

Šta možeš uraditi

1. Koncentriši se na svoje dobre strane (2. Korinćanima 11:6). Iako je dobro da budeš svestan nekih loših crta koje imaš, ti takođe imaš i mnogo toga da ponudiš. Uviđanje jakih strana pružiće ti samopouzdanje da razbiješ lošu sliku o sebi i da prevaziđeš usamljenost. Pitaj se: ’Koje su moje naj-naj strane?‘ Razmišljaj o svojim talentima i kvalitetima.

2. Pokazuj iskreno zanimanje za druge. Počni tako što ćeš se zbližiti samo s jednom osobom. „Jednostavno pitanje kao što je: ’Kako si?‘ ili ’Kako je na poslu?‘ otvara vrata za bolje upoznavanje“, kaže mladić po imenu Horhe.

Možeš premostiti jaz koji te razdvaja od vršnjaka

Savet plus: Nemoj se ograničiti samo na vršnjake. Neka najlepša prijateljstva o kojima govori Biblija razvila su se između osoba koje je delila velika razlika u godinama, kao što su Ruta i Nojemina, David i Jonatan i Timotej i Pavle (Ruta 1:16, 17; 1. Samuilova 18:1; 1. Korinćanima 4:17). Zapamti da je razgovor razmena mišljenja, a ne „solo“ nastup. Ljudi vole osobe koje umeju da slušaju. Zato ako si sramežljiv, zapamti da ne moraš ti da vodiš glavnu reč!

3. Razvijaj ’saosećajnost(1. Petrova 3:8). Čak i kada se ne slažeš s mišljenjem drugih, strpljivo im dopusti da se izraze. Baziraj se na ono u čemu se slažete. Ukoliko misliš da treba da kažeš da se u nečemu ne slažeš, učini to lepo i s taktom.

Savet plus: Obraćaj se drugima onako kako bi želeo da se oni obraćaju tebi. Svađalački duh, ismejavanje drugih, kao i samopravičan osuđivački stav jednostavno odbijaju druge. Više će te voleti ukoliko je tvoja reč ’uvek ljubazna‘ (Kološanima 4:6).