Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

MLADI PITAJU

Kako da popričam s roditeljima o pravilima koja postavljaju?

Kako da popričam s roditeljima o pravilima koja postavljaju?

Šta ti treba? Umeće vođenja razgovora

Razgovor je vredno sredstvo koje može

  • pomoći drugima da razumeju tebe,

  • pomoći tebi da shvatiš zašto nije udovoljeno nekoj tvojoj želji.

Zaista, ukoliko želiš da se prema tebi ophode kao prema odrasloj osobi, onda je razumno očekivati da možeš zrelo razgovarati. Kako to možeš postići?

Nauči da kontrolišeš svoja osećanja. Dobra komunikacija iziskuje samosavladavanje. Biblija o tome kaže: „Bezuman čovek izliva sav svoj gnev, a ko je mudar ostaje miran do kraja“ (Poslovice 29:11).

U čemu je onda poenta? Izbegavaj gunđanje, durenje, lupanje vratima i „marširanje“ po kući. Takvo ponašanje će dovesti samo do još više zabrana, nikako do više slobode.

Pokušaj da gledaš iz ugla svojih roditelja. Na primer, pretpostavimo da tvoji roditelji nisu baš voljni da ideš na neki skup mladih. Umesto da se svađaš, mogao bi ih pitati:

„Šta ako sa mnom pođe i jedan zreo, odgovoran prijatelj?“

Možda ti roditelji ni tada neće dozvoliti. Ali ukoliko razumeš njihovu brigu, moći ćeš lakše da pronađeš neki prihvatljiv predlog.

Poslušnost roditeljima može se uporediti sa otplaćivanjem duga u banci. Što si pouzdaniji, to ćeš više poverenja (kredita) dobiti

Zadobij poverenje svojih roditelja. Zamisli čoveka koji duguje novac jednoj banci. Ukoliko redovno plaća svoje rate, zadobiće poverenje banke i ona mu u budućnosti može odobriti i veći kredit.

Slično je i u porodici. Ti svojim roditeljima duguješ poslušnost. Ukoliko ih često izneveriš, nemoj se iznenaditi ukoliko ti smanje ili čak ukinu „kredit“, drugim rečima, ako ti veruju manje ili potpuno izgube poverenje u tebe.

Ali ukoliko pokažeš da si pouzdan — čak i u malim stvarima — roditelji će u budućnosti verovatno pokazivati više poverenja u tebe.