Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Da li da napustim školu?

Da li da napustim školu?

Neophodno je da razmisliš o sledećem

Koliko traje obavezno obrazovanje u tvojoj zemlji? Da li si već ispunio taj zahtev? Ne bi bilo mudro da napustiš školu pre tog vremena jer bi se time oglušio o biblijsku zapovest da budeš „podložan vlastima nad sobom“ (Rimljanima 13:1).

Da li si ispunio svoje ciljeve u pogledu obrazovanja? Koje ciljeve želiš da ostvariš u kojima će ti pomoći obrazovanje? Nisi siguran? Trebalo bi da budeš! U suprotnom ćeš biti poput putnika koji je seo u voz ali nema predstavu gde želi da stigne. Zato sa svojim roditeljima razmotri okvir „ Moji ciljevi“. Ne bi bilo pametno da napustiš školu pre nego što ostvariš ciljeve koje si postavio u dogovoru s roditeljima.

Prekidanje školovanja je poput iskakanja iz voza pre nego što stigneš do svog odredišta

Zbog čega želiš da napustiš školu? Neki od razloga mogu biti da finansijski pomogneš svojoj porodici ili da započneš sa nekim volonterskim radom. Možda je to izbegavanje kontrolnih ili domaćih zadataka. Ukoliko planiraš da napustiš školu, važno je da uvidiš zbog čega to zapravo želiš. Ako je u pitanju samo želja da pobegneš od problema, kasnije ćeš verovatno doživeti neprijatno otrežnjavanje.

Prekidanje školovanja je poput iskakanja iz voza pre nego što stigneš do svog odredišta. Unutra je možda neudobno, a putnici su neprijatni. Ali, ako iskočiš iz voza, nećeš stići do željenog mesta i verovatno ćeš se ozbiljno povrediti. Slično tome, ako napustiš školu, verovatno će ti biti teže da se zaposliš. A ako i uspeš, to će možda biti slabije plaćen posao od onoga koji bi mogao dobiti ako završiš školu.

Zato nemoj odustati, već strpljivo rešavaj probleme na koje nailaziš tokom školovanja. Čineći to, razvićeš istrajnost i bićeš spremniji da se suočiš sa problemima koji te očekuju kad se zaposliš.

 Moji ciljevi

Prvenstvena uloga obrazovanja je da te osposobi za posao koji će ti omogućiti da izdržavaš sebe i porodicu koju ćeš jednog dana možda imati (2. Solunjanima 3:10, 12). Da li već znaš čime bi voleo da se baviš i kako te vreme koje provedeš u školi može osposobiti za taj posao? Sledeća pitanja ti mogu pomoći da proveriš da li ideš u pravom smeru:

  • Koje su moje dobre osobine i sposobnosti? (Primera radi, da li se dobro slažeš s drugima? Da li voliš da radiš svojim rukama, da izrađuješ ili popravljaš stvari? Da li umeš dobro da analiziraš i rešavaš probleme?)

  • U kojim bi poslovima moje sposobnosti mogle doći do izražaja?

  • Kakve su mogućnosti za zaposlenje u kraju gde živim?

  • Koji će me predmeti koje sada imam osposobiti da jednog dana nađem posao?

  • Koje mogućnosti mi škola pruža kako bih lakše ostvario svoje ciljeve?

Ne zaboravi da je tvoj cilj da dobiješ diplomu s kojom ćeš sutra moći da nađeš posao. Zato nemoj ići u drugu krajnost i postati „večiti student“ — koji ne bi da „izađe iz voza“ jer želi da izbegne odgovornosti koje nosi odraslo doba.