Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

MLADI PITAJU

Kako da se motivišem da vežbam?

Kako da se motivišem da vežbam?

U Bibliji se kaže da vežbanje donosi izvesne koristi (1. Timoteju 4:8). Pa ipak, mnogi mladi nisu baš voljni da vežbaju.

„Ne biste verovali koliko njih je imalo jedinicu iz fizičkog kada sam išao u srednju školu. To je bio najlakši čas, malo teži od velikog odmora!“ (Petar, 21).

„Neki misle: ’Zašto da se po vrelom suncu smaram trčanjem i kupam u znoju kad mogu sve to da radim u nekoj video-igrici?‘“ (Rina, 22).

Da li se umoriš i pri samoj pomisli na vežbanje? Ako je tako, pogledaj koje su koristi od dobrog programa vežbanja.

1. korist. Vežbanje jača imunitet. Moj otac je uvek govorio: ’Ako ne možeš da nađeš vremena za vežbanje, onda ćeš ga imati kad se razboliš‘ “, kaže 19-godišnja Rahela.

2. korist. Kada vežbaš, u mozgu se oslobađaju hemijske supstance koje imaju umirujuće dejstvo. Trčanje mi mnogo prija kada mi je glava puna svega“, kaže 16-godišnja Emili. „To me i fizički i emocionalno osvežava.

3. korist. Vežbanje ti pruža dobar osećaj. Volim da sam napolju“, kaže Rina, „tako da pešačim, plivam i vozim bicikl.

Recept za uspeh: Tri puta sedmično izdvoj barem 20 minuta za bavljenje nekom fizičkom aktivnošću pri kojoj se troši mnogo energije. Neka to bude nešto u čemu uživaš.

Upamti sledeće: Iako genetika igra određenu ulogu, ipak fizičko stanje često zavisi od načina života. Zato nemoj samo kao papagaj ponavljati: ’Jao moram početi da vežbam‘, već iz istih stopa učini nešto u tom pravcu!