Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

MLADI PITAJU

Da li su kućna pravila zaista neophodna?

Da li su kućna pravila zaista neophodna?

Da li ti neko kućno pravilo teško pada? Ovaj članak i propratni radni list pomoći će ti da o tome razgovaraš sa svojim roditeljima.

 Ispravno gledište

Zabluda: Kada odeš od roditelja, za svagda ćeš se rešiti svih pravila.

Činjenica: Čak i kada odeš od roditelja, moraćeš da se povinuješ nekim pravilima. I dalje ćeš morati nekome da polažeš račune — možda šefu, stanodavcu ili čak vlastima. „Mislim da će mladi koji nisu naučili da se povinuju kućnim pravilima biti u velikom šoku kada počnu da žive sami“, kaže 19-godišnja Danijela.

Biblija kaže: „Podsećaj ih da budu [...] pokorni vlastima i vladarima“ (Titu 3:1). Ako naučiš da se nosiš sa pravilima koja ti postavljaju roditelji, biće ti lakše da se kasnije kao odrasla osoba suočiš sa raznim životnim problemima.

Šta možeš učiniti: Pokušaj da shvatiš zašto je ipak dobro imati pravila. „Zahvaljujući kućnim pravilima koje su postavljali moji roditelji naučio sam da biram prijatelje i da dobro iskoristim vreme koje imam na raspolaganju“, kaže mladić po imenu Džeremi. „Pored toga, zahvaljujući pravilima nisam mnogo gledao TV i igrao video-igrice, zbog čega sam imao više vremena za neke smisaonije aktivnosti — od kojih u nekima i dan-danas uživam“.

 Pravi pristup

Ali šta ako ti se čini da neko pravilo nema nikakvog smisla? Na primer, devojka po imenu Tamara kaže: „Roditelji su me ranije pustili da idem u inostranstvo, a sada kada sam kod kuće ne dozvoljavaju mi čak ni da odem do grada, što je svega dvadesetak minuta vožnje.“

Ako se i ti nalaziš u sličnoj situaciji, da li bi bilo pogrešno da razgovaraš sa svojim roditeljima o tome? Naravno da ne bi. Samo treba da znaš kada i kako.

Kada. „Tek kada si kod svojih roditelja izgradio poverenje time što si bio odgovoran, možeš razgovarati o tome da se neko pravilo izmeni“, kaže tinejdžerka po imenu Amanda.

Devojka po imenu Darija slaže se s tom izjavom. Ona kaže: „Tek nakon što je moja mama uvidela da sam jedno duže vreme bila zaista poslušna, uzela je u obzir moj predlog da se jedno pravilo izmeni.“ Imaj na umu da je poverenje nešto što se zaslužuje, a ne nešto što se zahteva.

Živeti u kući u kojoj se ne poštuju pravila koja su postavili roditelji bilo bi isto kao da pokušavaš da sletiš na aerodrom na kom se ne poštuju pravila u vazdušnom saobraćaju

Biblija kaže: „Drži se zapovesti oca svoga, i ne ostavljaj savete majke svoje“ (Poslovice 6:20). Ako primenjuješ ovaj savet, izgradićeš poverenje kod roditelja i biće ti lakše da razgovaraš s njima.

Kako. „Dok razgovaraš s roditeljima, uvek je bolje da pokazuješ poštovanje i da si staložen umesto da prigovaraš i vičeš“, kaže mladić po imenu Stiven.

Ranije citirana Darija se slaže s tim. Ona kaže: „Kada god sam se raspravljala s mamom, ništa nisam uspela da promenim. U stvari, ona je baš zbog toga ponekad bila još rigoroznija.“

Biblija kaže: „Bezuman čovek izliva sav svoj gnev, a ko je mudar ostaje miran do kraja“ (Poslovice 29:11). Ako naučiš da se savladavaš, to bi moglo da ti koristi ne samo kod kuće već i u školi, na poslu i u drugim situacijama.

Šta možeš učiniti: Razmisli pre nego što nešto kažeš. Jedan jedini izliv gneva može da upropasti sav trud koji si uložio u to da stekneš poverenje roditelja. Biblija s dobrim razlogom kaže: „Ko je spor na gnev, veoma je razborit“ (Poslovice 14:29).

Savet: Na osnovu propratnog radnog lista razmisli o pravilima i ako treba, razgovaraj o tome s roditeljima.