Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

MLADI PITAJU

Da li sam spreman da se odselim od kuće?

Da li sam spreman da se odselim od kuće?

Bog je od samog početka želeo da se deca kada odrastu odvoje od roditelja i zasnuju svoju porodicu (Postanak 2:23, 24; Marko 10:7, 8). Međutim, kako možeš biti siguran da si zaista spreman za samostalan život? Osmotri tri pitanja.

 Zašto želim da odem od kuće?

Pogledaj ovaj spisak. Pitaj se: ’Koji su glavni razlozi zbog kojih želim da se odselim od kuće?‘

  • Beg od porodičnih problema

  • Veća sloboda

  • Želja da budeš veći u očima prijatelja

  • Izlaženje u susret prijatelju kom je potreban cimer

  • Volonterski rad u nekom drugom mestu

  • Sticanje iskustva

  • Želja da ne budem roditeljima na teretu

  • Drugo

Navedeni razlozi sami po sebi nisu loši, ali je važno da dobro razmisliš zašto želiš da odeš od kuće. Na primer, ako to činiš zato što želiš da pobegneš od ograničenja, onda ti verovatno sledi ’hladan tuš‘!

Danijela je neko vreme živela sama kada je imala 20 godina. Iz tog iskustva je mnogo naučila. Ona kaže: „Niko ne može da radi baš sve što hoće. Kada živiš sam, radno vreme ili nedostatak novca diktiraće koliko toga možeš da uradiš.“ Stoga, nemoj dozvoliti da te drugi navedu da brzopleto doneseš odluku o odlasku od kuće (Poslovice 29:20).

 Da li sam spreman?

Odlazak od kuće je poput izleta u prirodu — pre nego što kreneš na put, moraš znati da preživiš u divljini

Samostalan život se može uporediti s višednevnim izletom u netaknutu prirodu. Da li bi se upustio u takav poduhvat ukoliko ne bi znao da postaviš šator, zapališ vatru, pripremiš neki obrok i koristiš geografsku kartu? Sigurno ne bi! Pa ipak, mnogi mladi odlaze od kuće iako malo toga znaju o vođenju domaćinstva.

Mudri kralj Solomon je rekao da ’pametan pazi na svoje korake‘ (Poslovice 14:15). Da bi proverio da li si spreman za samostalan život, razmisli o sledećem:

Raspolaganje novcem. „Nikada nisam ništa plaćala sama“, kaže 19-godišnja Sanela. „Plašim se da živim odvojeno od roditelja i da sama raspolažem novcem.“ Kako možeš steći tu veštinu?

Jedna biblijska poslovica kaže: „Mudar će slušati i više će naučiti“ (Poslovice 1:5). Zašto ne pitaš roditelje koliko za jednu osobu otprilike iznose mesečni troškovi za stanarinu, hranu, automobil ili drugi vid prevoza? Zatim ih zamoli da ti pomognu da rasporediš svoj novac i platiš račune.

Kućni poslovi. Sedamnaestogodišnji Brajan kaže da će mu, kada se odseli, najteže pasti da sam pere veš. Kako možeš znati da li si spreman da brineš o sebi? Ognjen, koji ima 20 godina, predlaže sledeće: „Pokušaj da nedelju dana živiš kao da nisi s roditeljima. Sam kupuj hranu i sam je pripremaj. Nosi odeću koju si sam oprao i ispeglao. Sam obavljaj kućne poslove. Ako negde treba da ideš, ti se pobrini za prevoz, ne tražeći od roditelja da te negde odbace ili dođu po tebe.“ Ukoliko primeniš ovaj predlog, imaćeš dvostruku korist: (1) steći ćeš vredne veštine i (2) više ćeš ceniti ono što tvoji roditelji čine.

Međuljudski odnosi. Da li se dobro slažeš s roditeljima, braćom i sestrama? Ako ne, možda misliš da će ti život biti lakši kada budeš stanovao s nekim prijateljem. Ali razmisli o onome što kaže 18-godišnja Eva: „Dve moje prijateljice su se dogovorile da stanuju zajedno. Do tada su bile najbolje drugarice, ali kada su počele da dele stan jednostavno nisu mogle da se slože. Jedna je bila uredna, druga nije. Jednoj je duhovnost bila veoma važna, dok drugoj nije toliko značila. Jednostavno se nisu uklopile!“

Šta je onda rešenje? Osamnaestogodišnja Irena kaže: „Dok si još kod kuće, možeš puno naučiti o tome kako da se dobro slažeš s drugima. Učiš kako da rešavaš probleme i činiš ustupke. Primetila sam da oni koji odlaze od kuće da bi izbegli svađe s roditeljima uče da beže od problema, a ne da ih rešavaju.“

Duhovne aktivnosti. Neki odlaze od kuće da bi pobegli od duhovnih aktivnosti svojih roditelja. Drugi su u početku čvrsto rešeni da zadrže dobre navike proučavanja Biblije i da služe Bogu, ali ubrzo uplove u loše vode. Kako možeš izbeći „brodolom vere“? (1. Timoteju 1:19).

Pobrini se da redovno proučavaš Bibliju i učestvuj u drugim aktivnostima vezanim za služenje Bogu. Zašto ne bi na kalendar zapisao kada ćeš tokom meseca imati svoje lično proučavanje, kada ćeš ići na sastanke i učestvovati u službi propovedanja? Zatim gledaj da se pridržavaš svog plana, ne očekujući pri tom da te roditelji podsećaju.

 Šta mi je cilj?

Da li se seliš od kuće da bi pobegao od problema? Da bi se oslobodio roditeljskog autoriteta? Ako je tvoj odgovor potvrdan, onda kao da se stalno osvrćeš na ono što želiš da ostaviš iza sebe, a ne gledaš napred, na ono što želiš da postigneš. To je kao da pokušavaš da voziš, a stalno gledaš u retrovizor — toliko si zaokupljen onim što ostavljaš iza sebe da ne vidiš ono što je ispred. Šta možeš naučiti iz ovog primera? Nemoj se samo koncentrisati na to da se odseliš od kuće već postavi sebi neki vredan cilj i teži za njim.

Bez obzira zašto želiš da se odseliš od kuće, dobro razmisli pre nego što doneseš takvu odluku. „Zamisli marljivog čoveka sigurno donose korist“, kaže jedna biblijska poslovica, „a ko je god brzoplet sigurno srlja u oskudicu“ (Poslovice 21:5). Slušaj savete roditelja (Poslovice 23:22). Moli se Bogu. Osim toga, uzmi u obzir i biblijska načela koja smo ovde osmotrili.

Da zaključimo, najvažnije pitanje nije: ’Da li sam spreman da se odselim od kuće?‘ već ’Da li sam spreman da se brinem o sebi?‘ Ukoliko na drugo pitanje odgovoriš potvrdno, onda si možda spreman za samostalan život.