Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Da li Sveto pismo osuđuje uživanje u polnim odnosima?

Odgovor iz Svetog pisma

Sveto pismo ne osuđuje uživanje u polnim odnosima, već objašnjava da su oni Božji dar namenjen bračnim drugovima. Bog je stvorio „muškarca i ženu“ i ono što je stvorio smatrao je veoma dobrim (Postanak 1:27, 31). Kada je sklopio brak između prvog muškarca i žene, rekao je da će oni „postati jedno telo“ (Postanak 2:24). Takva veza je obuhvatala uživanje u intimnim odnosima uz emotivnu bliskost.

U Svetom pismu se zadovoljstvo koje muškarac oseća u braku opisuje sledećim rečima: „Raduj se sa ženom mladosti svoje [...] Neka te grudi njene opijaju u svako doba. Ljubavlju njenom budi uvek zanesen“ (Poslovice 5:18, 19). Bog želi da i žene uživaju u polnim odnosima. U Bibliji piše: „Muž neka izvršava svoju bračnu dužnost prema ženi, a isto tako i žena prema mužu“ (1. Korinćanima 7:3).

Ispravno zadovoljavanje seksualnih želja

Bog je namenio polne odnose samo bračnim drugovima, kao što stoji u Jevrejima 13:4: „Brak neka bude častan kod svih i bračna postelja neka bude neokaljana, jer će Bog suditi bludnicima i preljubnicima.“ Bračni drugovi treba da budu privrženi i odani jedno drugom. Pravu sreću ne donosi sebično zadovoljavanje svojih želja, već primena biblijskog načela: „Više usrećuje davanje nego primanje“ (Dela apostolska 20:35).