Odgovor iz Svetog pisma

Osmotrite sledeće praktične predloge koji se temelje na mudrosti iz Svetog pisma:

  1. Zauzmite poslovan stav. Budite ljubazni i poštujte kolege, ali izbegavajte prijateljsko ponašanje na osnovu kog bi se moglo zaključiti da vam prija pažnja suprotnog pola (Matej 10:16; Kološanima 4:6).

  2. Oblačite se pristojno. Izazovna odeća šalje pogrešnu poruku. Sveto pismo preporučuje ’skromno i razborito‘ odevanje (1. Timoteju 2:9).

  3. Mudro birajte prijatelje. Ako provodite vreme sa osobama kojima ne smetaju ili im čak prijaju flertovanje i zavođenje, drugi će se verovatno i s vama ophoditi na takav način (Poslovice 13:20).

  4. Ne učestvujte u nepristojnim razgovorima. Sklonite se ako se u razgovoru pominju „sramotne i lude reči, ili nepristojne šale“ (Efescima 5:4, Bakotić).

  5. Ne dovodite sebe u nezgodne situacije. Na primer, nemojte pristajati da ostanete duže na poslu bez valjanog razloga (Poslovice 22:3).

  6. Budite odlučni i direktni. Ako vas neko seksualno uznemirava, jasno recite toj osobi da vam se ne dopada njeno ponašanje (1. Korinćanima 14:9). Na primer, možete reći: „Uopšte mi ne prija što me dotakneš svaki put kada prođeš pored mene. Nemoj više to da radiš.“ Mogli biste da toj osobi napišete šta je uradila, kako ste se zbog toga osećali i da očekujete da to više ne radi. Jasno stavite do znanja da svoj stav zasnivate na moralnim i religioznim uverenjima (1. Solunjanima 4:3-5).

  7. Potražite pomoć. Ako se uznemiravanje nastavi, poverite se dobrom prijatelju, članu porodice, kolegi ili nekome ko ima iskustva u pomaganju žrtvama seksualnog uznemiravanja (Poslovice 27:9). Mnogi su dobili snagu putem molitve. Čak i ako se dosad niste molili, nemojte potceniti pomoć koju vam može pružiti Jehova, „Bog svake utehe“ (2. Korinćanima 1:3).

Zbog seksualnog uznemiravanja, radno mesto je milionima ljudi postalo stresno okruženje. Međutim, Sveto pismo vam može pomoći.