Vrati se na sadržaj

Šta Sveto pismo kaže o negovanju ostarelih roditelja?

Odgovor iz Svetog pisma

Odrasla deca imaju važnu odgovornost da se pobrinu za potrebe svojih ostarelih roditelja. Sveto pismo kaže da odrasla deca treba da „svoju veru dokažu delima tako što će brinuti o svojoj porodici i time uzvraćati svojim roditeljima [...] jer je to ugodno Bogu“ (1. Timoteju 5:4, New International Version). Kada se odrasla deca staraju da njihovi ostareli roditelji budu zbrinuti, time su takođe poslušni biblijskoj zapovesti da poštuju svoje roditelje (Efešanima 6:2, 3).

Sveto pismo ne sadrži konkretna uputstva o brizi za ostarele roditelje. Međutim, ono sadrži primere vernih muškaraca i žena koji su to radili. Takođe daje praktične savete koji mogu biti od pomoći.

 Kako su neki članovi porodice brinuli o ostarelim roditeljima u biblijsko doba?

Činili su to na razne načine u zavisnosti od njihovih okolnosti.

 • Josif je živeo daleko od svog starog oca, Jakova. Kada su se stvorile povoljne okolnosti, Josif se pobrinuo da se Jakov preseli bliže njemu. Josif je zatim svom ocu obezbedio smeštaj, hranu i zaštitu (Postanak 45:9-11; 47:11, 12).

 • Ruta se preselila u zemlju svoje svekrve i vredno je radila kako bi se brinula o njoj (Ruta 1:16; 2:2, 17, 18, 23).

 • Isus je, kratko pre nego što je umro, zadužio nekoga da brine o njegovoj majci, Mariji, koja je tada po svemu sudeći bila udovica (Jovan 19:26, 27). *

 Koji praktični saveti iz Svetog pisma mogu pomoći onima koji brinu o ostarelim roditeljima?

Sveto pismo sadrži načela koja im mogu pomoći da se izbore sa fizičkom i emocionalnom iscrpljenošću koja ponekad ide s brigom o ostarelim roditeljima.

 • Poštujte svoje roditelje.

  Šta Sveto pismo kaže. „Poštuj svog oca i svoju majku“ (Izlazak 20:12).

  Kako se ovo načelo može primeniti? Pokažite svojim roditeljima da ih poštujete tako što ćete im dopustiti da imaju što je moguće više nezavisnosti u skladu s njihovim ograničenjima. Dozvolite im, u onoj meri u kojoj je to moguće, da sami donose odluke o načinu na koji će biti negovani. U isto vreme, pokažite im poštovanje tako što ćete im pomagati onoliko koliko razumno možete.

 • Imajte razumevanja i opraštajte.

  Šta Sveto pismo kaže. „Razumevanje čoveka zadržava od gneva, i čast mu je da pređe preko prestupa“ (Poslovice 19:11).

  Kako se ovo načelo može primeniti? Ako ostareli roditelj kaže nešto neljubazno ili deluje nezahvalno za ono što radite, pitajte se kako biste se vi osećali ako biste se suočavali sa sličnim ograničenjima ili razočaranjima. Ako se trudite da imate razumevanja i opraštate, možete sprečiti da neka loša situacija postane još gora.

 • Posavetujte se s drugima.

  Šta Sveto pismo kaže. „Namere propadaju gde nema poverljivog razgovora, a uspeh leži u mnoštvu savetnika“ (Poslovice 15:22).

  Kako se ovo načelo može primeniti? Istražite kako se boriti sa zdravstvenim problemima koje imaju vaši roditelji. Proverite koje opcije u vašem okruženju postoje kada je reč o negovanju ostarelih. Razgovarajte s drugima koji su negovali ostarele roditelje. Ako imate braću i sestre, možda se možete sastati kako biste razmotrili potrebe vaših roditelja, šta treba učiniti za njih i kako podeliti teret.

  Sastanite se s članovima porodice kako biste razgovarali o negovanju ostarelih roditelja

 • Budite skromni.

  Šta Sveto pismo kaže. „Mudrost je kod skromnih“ (Poslovice 11:2).

  Kako se ovo načelo može primeniti? Budite svesni svojih granica. Na primer, niko nema neograničeno vreme i snagu. Te granice utiču na to koliko možete realno učiniti za svoje roditelje. Ako osećate da se od vas previše očekuje, razmislite o tome da razgovarate s drugim članovima porodice ili onima koji se time profesionalno bave.

 • Vodite računa o sebi.

  Šta Sveto pismo kaže. „Niko ne mrzi svoje telo, nego ga hrani i neguje“ (Efešanima 5:29).

  Kako se ovo načelo može primeniti? Iako imate odgovornost da brinete o svojim roditeljima, treba da brinete i o sebi i o drugim članovima vaše porodice ako ste u braku. Vodite računa o svojoj ishrani. Potrebno vam je dovoljno odmora i sna (Propovednik 4:6). A treba da pravite i pauze kad god je moguće. Na taj način ćete, emocionalno, mentalno i fizički, biti u boljem položaju da negujete svoje roditelje.

 Da li Sveto pismo kaže da se ostareli roditelji moraju negovati kod kuće?

U Svetom pismu ne postoje konkretne smernice o tome da li se ostareli roditelji moraju negovati kod kuće. Neke porodice neguju ostarele roditelje kod kuće dok god je to moguće. Ipak, u nekom trenutku ustanova koja pruža negu za stare osobe možda postane bolja opcija. Porodica se može sastati i odlučiti šta je najbolje za sve (Galatima 6:4, 5).

^ odl. 12 Jedno delo koje objašnjava Sveto pismo, kaže sledeće o ovom događaju: „Verovatno je Josif [Marijin muž] već odavno umro i njen sin Isus joj je pomagao, a sada kad on umre šta će biti s njom? [...] Hrist je ovim poučio decu da pružaju podršku svojim ostarelim roditeljima“ (The NIV Matthew Henry Commentary in One Volume, strane 428-429).